понедељак, 22. мај 2017.

Концерт „Од Баха до Баумана” вечерас на Коларцу

У великој дворани Коларчеве задужбине вечерас у 20 часова одржаће се концерт „Од Баха до Баумана”, у којем учествују добитник награде прва хармоника света Срђан Вукашиновић, камерни ансамбл Новог симфонијског оркестра „Макрис”, као и лауреати на међународним такмичењима, под диригентском палицом Предрага Госте, најавила је заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић гостујући на ТВ Пинк и позвала Београђане да не пропусте прилику да уживају у овој дивној музици. 

– Концерт је резултат конкурса Секретаријата за културу који се расписује једном годишње и само један од добрих пројеката који су потпомогнути средствима Града Београда. Конкурси су јако важни због квалитета пројеката, а пример за то је и вечерашњи концерт. Посебно што ће окупити и многобројну младу публику – рекла је Андреа Радуловић.

Маестро Предраг Госта препознао је значај младих и њиховог укључења у културни живот престонице и могућност да презентују своје умеће. 

– Музика којом ће се вечерас представити је безвременска, а на првом месту је важно да млади људи препознају њен квалитет – рекла је Радуловићева, која се осврнула и на успешан рад Фондације за младе таленте града Београда и најавила да ће и градски стипендисти бити присутни на вечерашњем концерту. 

Све су ово начини да се допре до младих, чак и предшколског узраста да заволе класичну музику и да наставе да негују историју и традицију ове музике. 

Поред вечерашњег концерта, од 10. до 25. jуна одржаће се и 12. Meђунaрoдни фeстивaл рaнe музикe нa истoриjским инструмeнтимa. Oвaj фeстивaл oдржaвa сe у прoстoриjaмa Кoлaрчeвe зaдужбинe, Црквe Свeтoг Пeтрa и Кaтeдрaлe Блaжeнe Дjeвицe Maриje, а пoдржaли су га Сeкрeтaриjaт зa културу Грaдa Бeoгрaдa,  Maђaрски културни цeнтaр „Кoлeгиjум хунгaрикум”, Итaлиjaнски институт зa културу, Фoндaциja „Maкрис” и други.