понедељак, 22. мај 2017.

„Сајам за треће доба 55 плус” на Београдском сајму

„Сајам за треће доба 55 плус” биће одржан 24. и 25. маја у Хали 3 на Београдском сајму под слоганом „Дођите да заједно закорачимо у другу младост”, најавила је в. д. градског секретара за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на ТВ „Пинк”.

– У протекле две године организован је огроман број активности  у оквиру концепта активног старења. Он се развија кроз велики број програма који су бесплатни, а подсетићу и да смо у том периоду отворили пет нових клубова за старе. Чак четири општине од укупно пет где су клубови отворени нису уопште имали такве клубове, а међу њима су Земун, Раковица, Барајево и Звездара – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да су бесплатни програми различити од месеца до месеца и да су старији суграђани били у прилици да посећују часове језика, различите радионице, а ппрема њеним речима, најпосећеније су обуке за рад на рачунарима.

– У овом тренутку имамо 25 клубова за старе, а до краја године ћемо отворити најмање још два клуба. Тренутно, на свакој општини имамо најмање по један клуб и настављамо са свим активностима на међугенерацијској сарадњи – истакла је Станисављевићева.

Говорећи о предстојећем сајму, Наташа Станисављевић је нагласила да је он намењен првенствено старијим суграђанима и да је по први пут бесплатан, позвавши све пензионере али и младе да дођу на ову манифестацију и додала да је овај сајам у протекле три године посетило више од 100.000 људи.

– Биће више од 70 излагача и сви заинтересовани моћи ће да добију савете стручњака о здравој исхрани, превентивним прегледима, а сваки од излагача понудиће и посебне погодности у својим областима деловања. Ту ће, као и прошле године, бити и градска предузећа која ће давати сва потребна обавештења у оквиру своје делатности јер смо ми сервис грађана и желимо да остваримо директну комуникацију са њима. Наравно, на сајму ће бити представљени и центри за социјални рад који су прва институција којој се обраћају људи којима је помоћ потребна, како би се старији суграђани боље упознали са својим правима – казала је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да Град Београд финансира рад 650 геронтодомаћица које свакодневно брину о 2.630 људи, као и да су по први пут уведени лични пратиоци за децу са сметњама у развоју и да ће као одговорна власт град наставити да развија све облике социјалне заштите и на тај начин помагати људима којима је помоћ најпотребнија.