понедељак, 22. мај 2017.

Младеновић: Спасовдан – слава саборности и заједничке молитве

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић овогодишњи је домаћин градске славе Спасовдан, а светом литургијом у Вазнесењској цркви и затим литијом централним градским улицама слава ће традиционално бити обележена у четвртак у Београду.

Како је на данашњој конференцији за новинаре подсетио Младеновић, славу је установио деспот Стефан Лазаревић давне 1403. године, када је Београд и изабрао за престоницу, а обновљена је 1992. године, када је литију предводио патријарх Павле.  

– Градска слава један је од најважнијих празника који обележавамо у Београду и зато позивам све Београђанe да буду део литије. Настављамо ову традицију и молимо се у саборности и заједништву за здравље, напредак и благостање нашег главног града, свих Београђана и посетилаца – рекао је Младеновић.

Он је изразио наду да ће све протећи у миру и како доликује, а град ће се потрудити да у организационом смислу све буде на најбољем могућем нивоу.

Како су најавили свештеници Вазнесењске цркве и представници Православног спортског друштва „Света Србија”, овогодишње посебности и новине јесу то што ће се у литији први пут наћи део моштију деспота Стефана Лазаревића, као и око хиљаду и по ученика са територије општина Палилула и Чукарица.

Вазнесење Господње празнује се четрдесет дана по Васкрсу, а на овај начин симболично се сећамо свих догађаја када је Београд рушен и поново подизан. Након свете литургије, литија као продужетак литургије биће формирана у 11 часова у Улици адмирала Гепрата и кретаће се Улицом краља Милана до Теразија, где се читају прве молитве. Затим се продужује Кнез Михаиловом и Париском до Патријаршије и Саборне цркве, где је друго стајање, а потом се креће Поп Лукином у Бранкову, те у Краљице Наталије и Добрињском до порте Вазнесењске цркве, чиме се симболично затвара круг.

Начелник Одељења за динамички саобраћај Секретаријата за саобраћај Александар Михаиловић појаснио је да ће се ове деонице од 11 до 14 сати повремено затварати за саобраћај. Он је апеловао на грађане да већ од 10 часова не паркирају своја путничка возила у зони Адмирала Гепрата, а од 9.30 до 11 часова раскрсница са Балканском и Гаврила Принципа, као и Добрињска биће затворене за моторни саобраћај.

У поподневним сатима традиционално је предвиђен пријем за званице у Старом двору.