понедељак, 22. мај 2017.

Београд ће смеће претварати у енергију

У току је избор за јавно-приватног партнера за претварање депоније у Винчи у савремено постројење које ће смеће претварати у енергију, изјавио је главни градски урбаниста Милутин Фолић за Телеграф.

Фолић наводи да очекује да ће ускоро бити познат партнер града Београда који ће да уложи неколико стотина милиона евра да се од те депоније направи савремено постројење.

Пожар који је избио на депонији “Винча” прошле недеље у Београду изазвао је густ дим и ширење непријатног мириса који је данима осећала већина становника Београда. Оваква појава није реткост, а депоније осим што су нездраве, представљају и право ругло града, али не још задуго. Према речима главног градског урбанисте ускоро ћемо, по узору на земље у свету, претварати смеће у енергију.

– У току је избор за јавно-приватног партнера за претварање депоније у Винчи у “Waste to energy plant”. Дакле, смеће ће се на том месту претварати у енергију и очекујем да ће ускоро бити познат партнер града који ће да уложи неколико стотина милиона евра да се од те депоније направи савремено постројење које ће смеће претварати у енергију – открива Фолић.

Фолић је за пример узео Копенхаген где, како каже, сада толико рециклирају смеће, да им недостаје смећа за постројење да би оно било у функцији и правило енергију за грејање. Они чак увозе смеће из других земаља, наводи главни градски урбаниста, како би од њега правили енергију.

Поводом данашњег рушења нелегалног објекта у Студентској улици на Новом Београду, као и на десетине објеката у Рузвелтовој улици, једног на Врачару и у Карађорђевом парку, Фолић је поручио да тиме Град трајно жели да стане на пут нелегалној градњи која је највећи замах имала у 90-им годинама.

– Дивља градња се дешава годинама у Београду, а они који су тако градили, пролазили су некажњено и надам се да ће овом акцијом бити не само уклоњено оно што је тако настало, него и да ће се престати са градњом нових нелегалних објеката – уверен је Фолић.

У конкретном случају, сматра да је за пропуст крива грађевинска инспекција Општине Нови Београд јер, према закону, објекти до 800 квадрата потпадају под општинску надлежност. Ипак, каже, непрестаним изменама Закона о легализацији стално се „отварају врата” за нове нелегалне градње због чега се нада да ће последњи закон бити стварно последњи.

– Претходних деценија кад год би се најављивао нови Закон о легализацији, у тој мери се почињало са дивљом градњом, да је бивало немогуће стати томе на пут. Ниједан инспектор то није могао да спречи. У нашем народу је постало нормално да се гради дивље због чега увек имамо притисак једног дела јавности да се ови објекти не руше под изговорима да у тим објектима људи живе, раде… – истиче Фолић.

Фолић наводи да, уколико се томе не стане на пут, јавни интерес ће претрпети вишеструку штету.

– Дивља градња најпре ружи град. Друго, људи који граде дивље не плаћају комуналије, дакле аутоматски нема новца за путеве, паркове или дечја игралишта. Треће, угрожавају безбедност јер немају пожарне елаборате и немају статичку проверу. Четврто, нелегална градња се не гради из кредита из легалних токова, него се гради од новца који ко зна одакле долази. Фактички се легализују нелегални токови новца кроз то – упозорава Фолић.

Насупрот Закону о легализацији који је прекидао поступке против оних који су радили бесправно, за нелегалну градњу сада је превиђена и казна закона преко пет година.