уторак, 23. мај 2017.

За београдске вртиће поднето 23.084 захтева

На овогодишњем конкурсу за београдске предшколске установе поднето је 23.084 захтева, 14.726 лично и 8.358 електронским путем, саопштено је из Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

То је раст од око шест одсто у односу на број заинтересованих прошле године, будући да су у радној 2016/2017. поднето 21.792 захтева током конкурса. Уписне комисије у 17 београдских предшколских установа проверавају поднету документацију, а тачан број исправних и потпуних захтева знаће се 12. јуна, имајући у виду да део родитеља и старатеља захтеве подноси у више предшколских установа. Тада ће бити објављена и прелиминарна листа деце која су добила место. Највише захтева поднето је у предшколској установи „Чукарица” (3.265), „11. април” на Новом Београду (3.080) и „Бошко Буха” на Палилули (2.955).

Вршилац дужности секретара за образовање и дечју заштиту Славко Гак рекао је да је број поднетих захтева очекиван будући да се Град Београд већ другу годину бори са појачаним притиском на слободна места у вртићима.

– На то је утицала политика града да се рефундацијом дела трошкова за приватне вртиће помогне родитељима који су остали без места у државним вртићима, али и смањење цене државних. Заинтересованост за вртиће сада је много већа него раније – рекао је Гак.

Он је истакао да ће се листа чекања, која ће сигурно и ове године бити на нивоу прошлогодишње, смањивати адаптацијом школа, проширивањем постојећих вртића, али и градњом нових.

Предаја захтева за око 7.000 слободних места у београдским вртићима трајала је од 8. до 19. маја.