уторак, 23. мај 2017.

Обележен јубилеј – 40 година Музеја афричке уметности

Музеј афричке уметности је јединствена установа културе, не само  у нашем граду и Србији него и у региону, јер се бави историјом и културом афричких народа и прeдстaвља симбол великог пријaтeљства између наше и афричких земаља, рекао је данас градоначелник Београда Синиша Мали на свечаној академији у Старом двору, поводом обележавања 40 година постојања Музеја афричке уметности.

– Ово је прилика за све нас да тај мост између наших народа задржимо и да негујемо тај однос. Жао ми је што 40 година уназад није много инвестирано у Музеј афричке уметности. Прошле године смо средили двориште и осветљење, ове године ћемо урадити и куполу музеја, на којој су радови почели још 1989. године, а надам се да ћемо следеће године реконструисати и цео музеј – рекао је Мали и додао да се из године у годину буџет града за културу повећава.

Он је нагласио да градске манифестације, као што су Фест, Битеф и Белеф, показују све боље резултате, а да музеји попут овог треба да буду репрезентативни и да могу да приме велики број посетилаца и помогну да наш град прикажемо у модерном, космополитском светлу.

– Завршили смо реконструкцију Музеја Јована Цвијића, радимо на пројекту реконструкције Конака кнегиње Љубице, радићемо и на великом броју других установа културе, али круна наше активности биће Музеј града Београда који ћемо, ако све буде по плану, почети да радимо следеће године у Ресавској улици – истакао је градоначелник и додао да се богатство једног града показује и тиме колико су установе културе јаке, а Музеј афричке уметности је пример за то.

Марија Алексић, директорка Музеја афричке уметности, подсетила је да је тај музеј – збирка Веде и др Здравка Печара, плод необичног споја љубави, мисионарске посвећености и стрпљења, као и да наш главни град има привилегију да буде домаћин драгоцене збирке „Печар” од око две хиљаде предмета, јединствене у овом делу света.

– Наша досадашња активност, експонати које чувамо и изложба која ће вечерас бити отворена сведоче о нашој спремности да у наредним годинама и деценијама ова установа буде видљивије утиснута на културну мапу Србије, Европе и света – истакла је Алексићева.

Таџури Шради Таџури, амбасадор Либије у Србији, овом приликом рекао је да је Музеј афричке уметности јасан знак афричко-српских односа којима се поноси и додао да ће тај музеј наставити да игра значајну улогу представљајући културно наслеђе којим је афрички континент богат.

Овом приликом додељене су и захвалнице институцијама и појединцима за дугогодишњу успешну сарадњу. У име Секретаријата за културу захвалницу је примила в.д. секретара за културу Ивона Јевтић, а захвалнице су добили и Секретаријат за образовање и дечју заштиту, ЈКП „Зеленило – Београд”, Општина Савски венац, лист „Политика”, Студио Б и друге институције.