среда, 24. мај 2017.

Изложбе у Музеју града Београда

Ауторско вођење кроз изложбе „Шкољка музеја: три конкурса за зграду Музеја града Београда” и „Бисери музеја: будућа стална поставка Музеја града Београда” биће одржано у четвртак, 25. маја, у 18 часова у згради Музеја града Београда (Ресавска 40б), саопштавају из ове институције културе. Изложбе су реализоване као саставни део Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА), а посетиоце ће кроз изложбе провести ауторке др Злата Вуксановић Мацура, Ангелина Банковић и Драгана Стојић. 

Изложба „Шкољка музеја: три конкурса за зграду Музеја града Београда” приказује три национална архитектонска конкурса спроведена ради добијања решења за нову зграду Музеја града Београда. Први конкурс је био 1954, следећи 1976, а последњи 2016. године. На два конкурса, организована 1954. и 1976, концепт је почивао на идеји подизања нове зграде музеја у блоку између Кнез Михаилове, Краља Петра, Узун Миркове и Париске улице, али ниједан од ових пројеката није реализован. Године 2016. конкурс је обухватио израду идејног решења реконструкције зграде некадашње Војне академије у Ресавској улици 40б и њене пренамене у музеј. На изложби су приказани оригинални конкурсни радови и ток реализације сва три конкурса за зграду Музеја града Београда.

На изложби „Бисери музеја: будућа стална поставка Музеја града Београда”  представљени су предмети праисторијских култура које су се развијале на територији Београда, сачуване драгоцености из периода античког Сингидунума, као и средњовековног Београда. Посетиоци могу да виде и највредније предмете из периода аустријско-турских ратова за Београд и историје Земуна, као и периода ослобађања од османске власти, деветнаестовековног развоја Београда и дела неких од најпознатијих уметника 20. века: Паје Јовановића, Уроша Предића, Надежде Петровић, Матије Вуковића, Лазара Возаревића или Петра Лубарде.