среда, 24. мај 2017.

Младеновић: Београд сутра слави Спасовдан, пошаљимо поруку о саборности и заједништву

Градска слава Спасовдан један је од најважнијих празника који обележавамо у Београду и зато позивам све Београђанe да буду део литије и да пошаљемо поруку о саборности и заједништву, рекао је заменик градоначелника Андреја Младеновић гостујући на РТВ Студио Б.  

– Настављамо ову традицију и молимо се у саборности и заједништву за здравље, напредак и благостање нашег главног града, свих Београђана и посетилаца – рекао је Младеновић и додао да му је велика част да буде домаћин градске славе. 

Он је додао да Вазнесење господње има једну симболику јер се наш град после великих страдања увек уздизао и градио и подсетио да је то велики празник који је за славу узео још деспот Стефан Лазаревић почетком 15. века, када је Београд успоставио као своју престоницу.  

– Обележавање градске славе почињемо светом литургијом у Вазнесењској цркви у центру града и онда настављамо са једном великом литијом која иде централним градским улицама. Она иде улицама Кнеза Милоша, Краља Милана, преко Теразија, Кнез Михаиловом, спушта се до Саборне цркве, Краљице Наталије и завршава у Вазнесењској цркви – рекао је Младеновић.

Он је додао да  литија стаје на три места, где се моли за мир и благостање, за живот, као и за пострадале у нашем граду. 

– Обележавањем ове славе ми славимо живот и благостање, молимо се за све наше суграђане, али и за путнике намернике и све оне који долазе у наш главни град. То је један диван повод да се сви окупимо и у саборности обележимо Вазнесење господње, Спасовдан – рекао је Андреја Младеновић, који је изразио наду да ће све протећи у миру и како доликује, а град ће се потрудити да у организационом смислу све буде на најбољем могућем нивоу.

Вазнесење господње празнује се четрдесет дана по Васкрсу, а на овај начин симболично се сећамо свих догађаја када је Београд рушен и поново подизан.