среда, 24. мај 2017.

Недеља енергије по први пут у Београду од 29. маја до 2. јуна

Недеља енергије по први пут се одржава у Београду од 29. маја до 2. јуна, а фокус окупљања је подизање свести јавности о многобројним темама које се тичу енергетске безбедности, отпорности, ефикасности и заштите животне средине, као и представљање нових решења и технологија, најавио је в. д. градског секретара за енергетику Марко Стојановић гостујући на РТВ Студио Б.

Према његовим речима, Србија има своје енергетске потенцијале, али их не користи на најбољи начин и кад је енергетика у питању, можемо да кажемо да се према томе односимо прилично неодговорно. 

– Нерационално трошимо ресурсе којима располажемо и наш је  циљ да о томе разговарамо на читавом низу манифестација у оквиру Недеље енергије, која се обележава и у Европској унији, под заједничким називом Европска недеља енергетике.  Желимо да у ову тему укључимо најширу јавност, али не само стручну већ и грађане свих доби. Децу треба од малих ногу едуковати колико је енергија важна и то није само стратешка ствар, већ егзистенцијално питање. Земље које су много богатије са ресурсима понашају се одговорно и штеде енергију и користе је рационалније него ми – рекао је Стојановић.
Поента је да се о енергији говори не само током ове недеље већ током читаве године, а  ради се о манифестацији која се први пут одржава, а организују је Град Београд и Цедеф уз велику подршку ресорног министарства.

–Та манифестација ће постати традиционална, мултидисциплинарно се у року од пет дана на више локција у граду одржава више од четрдесет догађаја различитог типа у које су  укључени најеминентнији стручњаци, али и грађани, деца – рекао је Стојановић и додао да су, поред његовог секретаријата, у организацију укључени и секретаријати за привреду, за заштиту животне средине, за образовање и дечју заштиту, за саобраћај и за јавни превоз.

Он је истакао да Београд има прву еко-бус линију и да је сваки корак, без обзира на то колико је мали и појединачан, значајан када су рационализација и штедња енергије у питању. 

–Трудићемо се да популаришемо ову тему како би сваке следеће године ова манифестација била што садржајнија, што квалитетнија и да би у што већој мери анимирала наше грађане, институције и фирме које се тиме баве како бисмо сви заједно направили велики фронт. Зато смо га и назвали Недеља енергије. Смисао је да ову позитивну енергију преточимо у корист, да омогућимо да наши суграђани живе што здравије – истакао је Стојановић.

Град Београд и Цедеф су уз помоћ својих партнера обезбедили велики број улазница за посету Музеју Николе Тесле и Музеју науке и технике.