среда, 24. мај 2017.

Младеновић са волонтерима у акцији уређења дела Калемегдана

Заменик градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас волонтерској акцији улепшавања Калемегданског парка у близини Музичког павиљона, поводом обележавања Европског дана паркова. 

Он је рекао да су овом акцијом на Калемегдану данас постављене нове клупе, рестауриране и уређене постојеће, те да су у њој учествовали волонтери, као и мигранти из прихватних центара у Београду.

– То је симболична акција којом показујемо да сви заједно можемо да учинимо бољим наше окружење, уредимо га и унапредимо. Београд је град паркова, имамо 63 велика парка, али и велики број мањих парковских и блоковских површина. Више од три милиона кавдратних метара парковских површина уређује и одржава наше комунално предузеће. Радимо много на томе да унапредимо и доведемо на виши ниво садржаје и одржавање таквих простора у главном граду – истакао је Младеновић.

Осврнувши се на присуство миграната у Београду, Младеновић је навео да Београд све те људе доживљава као госте на путу до западних земаља.

Младеновић је захвалио Програму УН-а за развој (УНДП) и Влади Јапана на великој помоћи, донацијама, као и возилима која су уручена градским институцијама.

Заменица сталне представнице УНДП Стелијана Недера рекла је да је данашњи дан потврда партнерства Владе Србије, Града Београда, Владе Јапана и УНДП-а и фокусиран је на јачање капацитета локалних самоуправа које су погођене мигрантском кризом. Данашња акција, навела је она, јесте толерантност и солидарност које се промовишу  волонтерством.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић захвалио је Београду, који је, како је нагласио, град отвореног срца и што следи политику помоћи мигрантима и људима у невољи.

– Ти људи у Србију нису дошли зато што то желе, већ су то људи у невољи, а ми знамо шта то значи. Они овде неће остати, али док су ту, ми ћемо им помагати, као и свакоме ко закуца на наша врата и коме треба помоћ – истакао је Иванишевић.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић подсетио је да је део парка на Калемегдану био уточиште мигрантима и да данашња акција показује да они желе да учествују и у бројним активностима Града Београда.

Помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов  казао је да се овом акцијом изражава велика захвалност Београђанима на толеранцији и стрпљењу.

Догађају је присуствовао и директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић.

Осим представника институција Републике Србије, Града Београда и Амбасаде Јапана, у акцији су учествовали и волонтери УН-а у Србији, мигранти из прихватних центара у Крњачи и Обреновцу, запослени УНДП-а, као и ЈКП „Зеленило Београд”.

Волонтерска акција организована је у оквиру пројекта „Развој виталности општина кроз превазилажење мигрантске кризе” који финансира Влада Јапана.