четвртак, 25. мај 2017.

Весић: Почиње обнова два споменика на Калемегдану

Oбнова два споменика на Калемегдану, чесме Мехмед-паше Соколовића и Дамад Али-пашиног турбета, почеће следеће недеље, најавио је градски менаџер Горан Весић гостујући на РТВ Студио Б. 

Он је нагласио да су у Београду обележена и места страдања Риге од Фере и многих других људи који чине део историје нашег града и додао да ће се у наредних неколико месеци завршити пројекат реконструкције малог степеништа Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији. 

Говорећи о улагању у позоришта, Весић је навео да се већ увелико ради на реконструкцији Позоришта „Бошко Буха” и додао да се током прошле недеље Град Београд уписао као власник театра „Бојан Ступица”.

– Како се до сада није знало ко је власник, Београд није могао да улаже у ово позориште које је било у јако лошем стању. Министарство културе и Град Београд су обезбедили новац, тако да ћемо обновити овај театар који постоји од 1969. године. Поред тога, обновићемо фонтану испред Југословенског драмског позоришта – рекао је градски менаџер.

Он је за јун најавио и радове на завршетку реконструкције Дечјег културног центра, за шта је град обезбедио 16 милиона динара. До сада је урађен нов кров, столарија, сала, нова сцена, седишта, тако да ће током јесени бити потпуно реконструисан и сређен.

Весић је подсетио да ће се почетком јуна кренути и са обновом Платоа Милана Младеновића испред Дома омладине, у току је реконструкција чесме у Скадарлији, док реконструкција калдрме чека септембар, када се заврши туристичка сезона.

Он је рекао и да ће градња дома здравља на Лабудовом брду бити завршена за две недеље, после чега следи технички пријем, а добијање употребне дозволе очекује се у августу, када ће грађани моћи да га користе. 

–Тај дом здравља покрива територију од око 40.000 становника, у његову градњу смо уложили 286 милиона,  и то је велика ствар за грађане тог дела Београда – рекао је Весић, који је за 12. јун најавио и почетак градње обданишта на око 1.500 квадрата у Алтини. 

Градски менаџер је овом приликом свим Београђанима честитао славу Спасовдан и додао да је то прави празник нашег града, који је деспот Стефан Лазаревић још у 15. веку успоставио као престоницу.