четвртак, 25. мај 2017.

Синиша Мали: „Дани Београда у Москви” промоција нашег главног града, али и пријатељства две земље

Свечаним отварањем конференције посвећене развоју пословне сарадње између Београда и Москве и обраћањем градоначелника Београда Синише Малог и московског министра Сергеја Черјомина, данас су званично почели „Дани Београда у Москви”. У делегацији нашег главног града, која ће у наредна три дана представити инвестиционе, туристичке, културне и спортске потенцијале Београда, налазе се и председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћници градоначелника Борко Милосављевић и Слободан Милосављевић, те главни урбаниста Милутин Фолић, као и начелница Градске управе Сандра Пантелић и представници београдске управе.

Градоначелник Београда је истакао да наше две братске земље заслужују да односе унапређујемо из дана у дан, из месеца у месец, из године у годину.

– Србија је направила огроман преокрет у својој привреди и економији. Неспорно је да Русији није увела санкције и да има споразум са њом о слободној трговини, који омогућава да чак 99 одсто производа из наше земље може да се неограничено извози у Русију. С друге стране, неспорно је и да је наша земља за руске инвеститоре веома атрактивна јер је због наших споразума са бројним другим земљама, Русији отворено тржиште од више од милијарду људи. То је велики потенцијал наше земље – рекао је Мали.

Градоначелник је акцентовао Београд као град који од ивице банкрота данас броји више од пет стотина градилишта, пун је кранова и дизалица, смањене незапослености и великих пројеката. Отуда су пословни форум, који је окупио више од две стотине учесника, али и читава манифестација идеална прилика за представљање наших инвестиција, слободних зона и пројеката у области некретнина, путне инфраструктуре, туризма и других области, навео је Мали.

– Одговорност је на два главна града да буду мотори развоја односа. Москва је један од највећих и најважнијих градова на свету и жеља нам је да Београд буде раме уз раме са њом и другим сличним метрополама – истакао је Синиша Мали.

Он је подсетио да је Београд по узору на Москву увео мобилну апликацију „Београђани”, којом је омогућено активно учешће суграђана у креирању важних питања за град, затим кад је реч о новим бициклистичким стазама, сређивању парковских површина и пешачких зона, а посебно је истакао парк Ушће, који ће бити уређен по узору на парк Горки.

Министар Черјомин је односе са нашом земљом оценио као стратешки важне и изразио велику захвалност због храброг става да Србија не уведе санкције Русији. Ти односи су присни, историјски и активни на бројним пољима, а посебно су наглашени између два главна града.

Он је подсетио да је прва оваква манифестација одржана пре више од две деценије, али да ће овогодишњи „Дани Београда у Москви” бити још садржајнији.

– Економија је најважније питање. Београд се веома активно развија, реализујући веома перспективне пројекте, попут адаптације обала река, изградње пословних четврти и технопарка. Питања метроа и улагања у саобраћајну инфраструктуру такође су веома атрактивна и зато је важно да предузећа и инвеститори међусобно комуницирају – навео је Черјомин.

Он се осврнуо и на бројне наступе наших уметника који су планирани, али и на спортска такмичења, закључујући да ће победу засигурно однети – наше пријатељство.