четвртак, 25. мај 2017.

Градоначелници Београда и Москве потписали нов, трогодишњи споразум о сарадњи

Градоначелници Београда и Москве Синиша Мали и Сергеј Собјанин потписали су данас у Влади Москве споразум о сарадњи за период oд 2018. до 2020. године. Догађају су присуствовали председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, као и амбасадор наше земље у Русији Славенко Терзић.

Градоначелник Београда истакао је да је ово наставак успешне сарадње, која је резултирала претходно потписаним споразумом, те да је у протекле две године реализовано све што је договорено. Он је градоначелнику Москве захвалио на гостопримству и прилици да се Београд представи у главном граду Русије.

– Уговори дају праве економске резултате. Пример за то јесте што је у последње четири године извоз из Србије у Русију троструко увећан. Многе ствари смо научили од вас и имплементирали у наш главни град. Честитам вам на истрајности и вољи да градите бољу будућност за своје грађане – рекао је Мали.

Он је нагласио значај развоја туризма и предложио заједничке кампање туристичких организација два града како би се поспешио број туриста и ноћења у обе престонице. Градоначелник Мали је пренео и поздраве премијера и новоизабраног председника Србије Александра Вучића и у његово и своје име позвао делегацију Москве да посети Београд.

Мали је на крају поручио да Београд, иако много мањи град од Москве, остаје њен веран пријатељ.

Градоначелник Собјанин је назначио да осим историјских и културних веза, два града последњих година јачају економске односе.

– Претходно искуство показало је да постоји велики потенцијал за сарадњу у готово свим областима. Зато је важан овај нов план за сарадњу, који ће бити смерница за наредне три године – истакао је Собјанин.