четвртак, 25. мај 2017.

Одржан свечани пријем поводом градске славе Спасовдана

Домаћин славе и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић захвалио је данас свима који су градили Београд и допринели да данас овако изгледа. Он је на свечаном пријему у Старом двору, поводом градске славе Спасовдана,  рекао да су нам они у аманет оставили леп и предиван град кога морамо да чувамо за поколења.

Поред Младеновића, званице су дочекали градски менаџер Горан Весић, као и чланови Градског већа Тања Поповић, Драгомир Петронијевић и Раденко Дурковић, док су догађају присуствовали принц Александар Kaрађорђевић и принцеза Катарина, министар одбране Зоран Ђорђевић, чланови Градског већа, градски секретари, представници Градске управе града Београда, чланови дипломатског кора, као и многобројне личности из јавног живота.

Заменик градоначелника је присутне подсетио на детаље из историје Београда, који су везани за избор градске славе пре више од 600 година.

– У име града Београда захваљујем вам на доласку у здање Старог двора да заједно прославимо Спасовдан – славу града Београда. Славу смо прославили прво литургијом, потом и литијом на улицама нашег града. Данас смо имали прилику да присуствујемо историјском чину. Свети деспот Стефан Лазаревић је био поново са нама, тако што је део његових мошти прошао улицама заједно са литијом – рекао је Младеновић.

Деспот Стефан Лазаревић је поставио Београд за српску престоницу још у 15. веку, навео је заменик градоначелника, а ми смо га данас вратили његовом граду.

– Београд је данас слободан и отворен град и није  случајно деспот Стефан Лазаревић изабрао Вазнесење господње за славу. Ова слава је симбол Београда, града који се дизао из пепела, који је небројено пута обнављан и на који смо данас поносни. Као домаћин славе, желим да честитам славу свим Београђанима – поручио је Младеновић.

Епископ нишки Арсеније Главичић је рекао да му је и ове године припала велика част, да у име његове светости патријарха српског господина Иринеја, пренесе његов благослов и срдачне честитке Градској управи града Београда и свим Београђанима.

– Данас смо објединили прошлост, садашњост и будућност, јер смо током литије пронели мошти светог деспота Стефана Лазаревића, оснивача града Београда као српске престонице – рекао је Епископ нишки.