петак, 26. мај 2017.

„Недеља енергије” у Београду од 29. маја до 2. јуна

Недеља енергије по први пут се одржава у Београду од 29. маја до 2. јуна, а фокус окупљања је подизање свести јавности о томе да ресурсе које имамо сачувамо и штедимо где је то могуће, најавио је в. д. градског секретара за енергетику Марко Стојановић гостујући на РТС-у.

– Желимо да покажемо да смо и у домену енергетике кренули европским путем и да свим нашим грађанима омогућимо да у тих пет дана учествују у неколико тема о којима ће се разговарати у „Сава центру”, на Машинском факултету, на Калемегдану. Одржаће се и читав низ манифестација на којима грађани треба да чују што више о енергетици – рекао је Стојановић и додао да ће се у овој недељи енергије презентовати пројекти које је Град Београд покренуо. 

Стојановић је подсетио да је град основао Фонд за енергетску ефикасност који својим радом треба да допринесе побољшању и директном инвестирању у стамбени фонд. Ту је и пројекат изградње постројења за прераду отпада у Винчи, чија је процедура при крају. 

– Желимо да прикажемо и пројекте које су радила градска предузећа, као што је еко-бус-линија, пројекат ЈКП „ГСП Београд”, затим пројекат „Паркинг сервиса” за изнајмљивање бицикла, преко 150 километара бициклистичких стаза. Поента је да се о енергији говори не само током ове недеље, већ током читаве године. Оваква манифестацији се први пут одржава, у организацији је Града Београда и Цедефа, уз велику подршку ресорног министарства – рекао је Стојановић.

Он је додао да се нада да ће ова манифестација постати традиционална и најавио да ће се мултидисциплинарно у року од пет дана на више локција у граду одржавати више од четрдесет догађаја различитог типа у које су  укључени најеминентнији стручњаци, али и грађани, деца.