субота, 27. мај 2017.

Траже се коначне понуде за депонију у Винчи

Град Београд објавио је јавни позив за подношење коначних понуда за реализацију пројекта депоније у Винчи. Понуде ће бити отворене 6. јула 2017. године.

Након спроведеног поступка признавања квалификација у октобру 2015. године, од 11 пријављених компанија, Град Београд признао је квалификације за пет компанија заинтересованих за јавно-приватно партнерство за пружање услуга третмана и одлагања комуналног отпада.

– Сам пројекат обухвата ремедијацију и затварање постојеће депоније, искоришћење депонијског гаса за производњу енергије, третмен процедних вода, изградњу постројења за третман комуналног отпада и производњу топлотне и електричне енергије, изградњу постројења за рециклажу грађевинског отпада и изградњу депонијских ћелија по стандардима Европске уније. Процењена вредност капиталних инвестиција је 300 милиона евра – истакао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Он је додао да је циљ да Град Београд добије најпоузданијег и најкомпетентнијег партнера у овом послу, како би се решио овај велики еколошки проблем.

– Реализацијом пројекта ће се не само решити вишедеценијски еколошки проблем депоније у Винчи већ ће се и максимално искористити отпад као ресурс, престати са депоновањем отпада и производити енергија која ће бити искоришћена и за систем централног грејања града Београда и смањити коришћење фосилних горива – рекао је Мали и закључио да ће се управо на овај начин, између осталог, спречити настајање пожара на депонији, као што је то недавно био случај.


Одлуком Скупштине Града Београда у јулу 2015. године, Град Београд је одлучио да питање управљања отпада реши јавно-приватним партнерством на најсавременији начин и најбезбеднији по животну средину, а који ће при томе довести и до производње обновљиве топлотне и електричне енергије.