понедељак, 29. мај 2017.

Енергетска ефикасност тема о којој се све више говори

„Недеља енергије” је симболичан почетак веће присутности те теме у нашем друштву, али и наша потреба и жеља да најшире слојеве грађана упутимо у то шта се заиста дешава и колико је битно водити рачуна о енергетској ефиксаности, поручио је данас на конференцији о одрживој енергији вршилац дужности секретара за заштиту животне средине Горан Триван.

– Град Београд годинама уназад покушава да ухвати корак са развијеним земљама када је у питању заштита животне средине и енергетска ефикасност, а данас је почетак „Недеље енергије”, која ће се одржавати сваке године и постати традиционална. Читав универзум постоји захваљујући енергији, све је енергија. То је разлог више да се енергијом бавимо и да схватимо да енергија постоји у огромном броју облика. Људска цивилизација 150 година уназад користи све доступне видове енергије и најчешће су то они видови енергије који производе загађење. Због тога последњих 50 година имамо значајно погоршање квалитета животне средине. То је разлог што желимо да ухватимо корак са светом и почнемо да користимо оне изворе енергије за које сматрамо да не прљају животну средину – истакао је Триван.

Према његовим речима, последњих десетак година се види помак у перцепцији грађана колико је битна животна средина јер су данас много спремнији да учествују у активностима које штите животну средину.

Идеја нам је, додао је Триван, да у све то укључимо и клубове пензионера јер су „ти људи веома посвећени свакој иницијативи која друштву доноси добробит”.

– Та популација хоће да учествује у многим акцијама, има много знања и искуства у различитим областима – закључио је Триван.