четвртак, 1. јун 2017.

„Bike sharing” програм на Ади Циганлији

Коришћење бицикла је у Србији на рекреативном нивоу и постоји доста простора за напредак када је коришћење овог вида превоза у свакодневном животу у питању, рекао је вршилац дужности секретара за енергетику Марко Стојановић на отварању „Bike sharing” програма на Ади Циганлији. „Bike sharing” програм подразумева коришћење и враћање бицикла у релативно кратком временском периоду, чиме се подстиче коришћење овог вида превоза.

Он је истакао да му је изузетно драго што је „Bike sharing” програм део „Недеље енергије 2017”, која се по први пут организује у Београду. 

– Свима у Секретаријату за енергетику и генерално у Граду Београду изузетно је важно да у оквиру прве „Недеље енергије” можемо да презентујемо све садржаје и активности које је град имао у делу промоције „бицикл програма” и обезбеђивања најквалитетнијих услова за вожњу бицикла. Са нама су колеге из Секретаријата за заштиту животне средине, представници градских предузећа, али и Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације са грађанима. Од њих ћемо чути шта је све Град Београд урадио до сада, али и шта ће бити урађено у наредном периоду – рекао је Стојановић. 

Према његовим речима, коришћење бицикла и смањење броја моторних возила на улицама је врло битан допринос здравом окружењу и здравој животној средини. 

Вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш нагласио је да је коришћење бицикла на нивоу града у овом тренутку  рекреативно и износи око 0,7 одсто удела у укупном саобраћају. Наша жеља и стратегија у наредним годинама је, наводи Главаш, да то променимо и да удео бициклиста у јавном превозу буде преко 10 одсто.

– Тренутно, Београд има 80 километара бициклистичких стаза које су делимично повезане. Стратегија која је дефинисана пројектом „ИМЕ” је да у наредних годину до две урадимо нових 120 километара бициклистичких стаза, које ће бити логично повезане. То ће суграђанима дати могућност да учествују у повећању удела бициклиста у јавном превозу. Поставља се 200 нових паркинга, уз већ постављене чешљеве и паркинге за бициклисте, а Град Београд тражи стратешког партнера за „Бајк шеринг” програм – прецизирао је Главаш. 

Он је додао да би у том случају на територији Београда било постављено 150 пунктова са неколико хиљада бицикала, који би били на располагању суграђанима и гостима нашег града. 

– Бицикл је превозно средство које нам омогућава брз превоз на релацијама од неколико километара у центру града, а свакако би требало да постане и превозно средство за одлазак на посао или обављање дневних послова. То је стратегија коју смо поставили и пут којим се крећемо. Захваљујем Удружењу бициклиста, Бициклистичком савезу и Секретаријату за саобраћај, који у сарадњи са „Паркинг сервисом” редовно спроводи активности на унапређењу путне инфраструктуре и места за адекватно остављање бицикала на територији града. Да би Град Београд све ово спровео, уз пројекат „ИМЕ” планирана је промена хијерархије у саобраћају. Према тој идеји, примат ће имати пешаци, као најризичнија категорија у саобраћају, док ће на другом месту бити бициклисти. Након тога, следе возила јавног градског превоза, а тек на четвртом месту биће индивидуални превоз моторним возилом и траспорт робе и услуга – закључио је Главаш. 

Извршни директор Владимир Богићевић каже да ће ЈКП „Паркинг сервис”  наставити да учествује у акцијама овог типа и чинити све да допринесе неговању здравијих стилова живота и чистијем окружењу.

– „Паркинг сервис” је као друштвено одговорна компанија узео учешће у овој акцији донирањем паркиралишта за бицикле ЈП „Ада Циганлија”. У питању су профили облика ћириличног слова „п”, које ћемо поставити, а које смо у претходном периоду поставили на више од 50 локација у Београду. Поносимо се акцијом „Паркирај и бициклирај”, која је грађанима омогућила да на Ади Циганлији или код паркиралишта „Милан Гале Мушкатировић” и „Сава центар”, паркирају своје возило и бесплатно изнајме два бицикла – рекао је Богићевић. 

Маја Павловић, пи-ар ЈП „Ада Циганлија”, нагласила је да Ада Циганлија има најдужу рекреативну стазу у Београду, дужине девет километара. Изузетно нам је драго, навела је Павловићева, што ћемо заједно са Градом Београдом у наредном периоду радити на промени саобраћајне хијерархије.