субота, 17. јун 2017.

Откривена биста највећем српском авијатичару 20. века Тадији Сондермајеру

Градоначелник  Београда Синиша Мали открио је данас заједно са директорком Директората цивилног ваздухопловства Мирјаном Чизмаров и директором „Ер Србије” Данетом Кондићем бисту  Тадији Сондермајеру, највећем српском авијатичару 20. века.

Биста је откривена у парку на углу Палмотићеве и Улице Косте Стојановића у Београду, поводом обележавања 90 година од оснивања прве српске авио-компаније „Аеропут”, чију традицију наставља данас наша национална компанија „Ер Србија”.

Догађају су присуствовали заменик градоначелника Андреја Младеновић, као и представници других државних институција, министарстава и организација. ​

– Припала ми је велика част да учествујем у откривању бисте пиониру српске авијације Тадији Сондермајеру, најзаслужнијем човеку за оснивање и развој цивилног и спортског ваздухопловства на југословенским просторима. Његови подвизи остају записани у историји Србије и њеног ваздухопловства, док данас њена национална авио-компанија, „Ер Србија”, засигурно исписује сопствену историју пратећи стопе великана – истакао је Синиша Мали, градоначелник Београда.

Он је додао да је Тадија Сондермајер био један од оснивача и дугогодишњи директор Друштва за ваздушни саобраћај „Аеропут”, првог српског и југословенског комерцијалног авио-превозника, којим је утемељена савремена цивилна путничка авијација на овим просторима.

– Са изузетним пијететом сећамо се његових војних подвига и свих заслуга које има у српској војној и цивилној авијацији. Током једне ваздушне битке у Првом светском рату преживео је обарање авиона и стекао ожиљке за цео живот. Био је припадник најелитније француске борбене јединице „Роде“ чији је командант у Тадијину част једном приликом рекао:„Господине поручниче, желим да вам искажем, у име мојих потчињених другова, сву срећу што је нама припала част да примимо у свој круг првог српског официра на нашем фронту!“Након рата, наставио је школовање у Паризу, где је постао први српски школовани ваздухопловни инжењер – подсетио је градоначелник додавши да се у историју светске авијације Тадија уписао 1927. године, када је легендарним летом Париз – Бомбај – Београд прелетео 14.800 километара, и тако међу првима у историји извео трансконтинентални лет. Мало је познато да је повод за овај подвиг била Тадијина жеља да прикупи новац за оснивање ваздухопловне компаније. Тако је настао „Аеропут”.

Он је истакао да се у првој оперативној години „Аеропута” 1928. године, 1.300 путника винуло се у небо. Тај број од тада стално расте.  

– Само у току прошле године  „Ер Србијом” је летело 2, 6 милиона путника. Данас „Ер Србија” има 21 авион у својој флоти, лети ка 45 дестинација, поносни је власник награде „Лидер на тржишту авио-компанија за 2017. годину“.  Као осма најстарија светска авио-компанија која је и даље активна, „Ер Србија” наставља величанствену традицију „Аеропута” са тенденцијом развоја и освајања нових светских дестинација. Због свих његових подвига, немерљивог доприноса и утицаја на српско цивилно и војно ваздухопловство, Тадија Сондермајер, зачетник српске авијације, не сме да се заборави. Желим да захвалим члановима породице Сондермајер и свима који су иницирали сећање на овог великог човека – рекао је Мали, који је нагласио да је наша дужност да његово велико дело наставимо и вреднујемо на начин на који он то заслужује, док на будућим генерацијама остаје да нас у томе следе.

Дане Кондић, генерални директор „Ер Србије” рекао је да је Тадија Сондермајер, не само ове наше просторе на велика врата увео у историју светске авијације, већ је такође био и веома успешан пословни човек.

– Сондермајер је на данашњи дан, пре тачно деведесет година, основао прву српску авио-компанију – „Аеропут”. Светлу традицију „Аеропута” наставља „Ер Србија”, која је тако данас осма најстарија светска авио-компанија која је и даље активна – рекао је Кондић.

Велимир Исаковић, председник УЛПС-а нагласио је да је ово удружење захвално учесницима пројекта, националној авио-компанији „Ер Србија” и Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије што су одмах препознали дух завештања поколењима, историјску подлогу и активном помоћи омогућили брзу реализацију пројекта.

– Скупштина града је помогла  уређењем парка за постављање бисте. Овим потезом оснажена је културно-историјска мапа Београда а и туристичка понуда. Наша крилатица је „Одужимо се прецима, оставимо потомцима – рекао је Исаковић.

Удружење линијских пилота Србије у сарадњи са Директоратом цивилног ваздухопловства, „Ер Србијом” и Скупштином града организовало је свечано откривање бисте Тадији Сондермајеру. Повод за низ свечаности које су део пројекта „У част српских ваздухопловних великана“ је обележавање 90 година од оснивања прве српске авио-компаније „Аеропут“, чију традицију наставља данас наша национална компанија „Ер Србија”, 105 година школовања првих српских пилота у Француској, 95 година Српског Аероклуба, 90 година првог српског интерконтиненталног лета Париз–Бомбај–Београд и више од пола века постојања Удружења линијских пилота Србије.