субота, 17. јун 2017.

Откривене спомен-плоче Тадији Сондермајеру и Арчибалду Рајсу

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро и представници удружења српске авијације открили су данас спомен-плоче Тадији Сондермајеру и Арчибалду Рајсу на улазу у зграду „Аероклуба” у Узун Мирковој улици.

Младеновић је рекао да је данас велики дан јер се обележава 90 година од оснивања ваздухопловног предузећа „Аеропут”, које смо, како је додао, наставили да стварамо кроз Јат,

Ер Србију данас, као једну од најуспешњијих компанија у региону и овом делу Европе.

– Велико је задовољство што су две спомен-плоче враћене на место које им и припада, а одакле нису ни смеле да буду уклоњене. Данас враћамо дуг великанима наше историје. Тадија Сонденмајер и Арчибалд Рајс задужили су Србију и српски народ. Ово је само делић сећања на њих и надам се да ће млади људи који данас живе у овом граду пролазећи поред бисте у Пламотићевој или поред спомен-плоча у Узун Мирковој нешто ново научити, јер генерације које су пролазиле овуда нису знале зашто је важно да их се сећамо – истакао је Младеновић и захвалио Удружењу линијских пилота Србије које је, како је навео, било веома истрајно и упорно да све ово заврши.

Младеновић је подсетио да је данас окривена биста Тадији Сондермајеру, те да је он прошле године добио и улицу на Новом Београду. 

У последњем јавном говору, одлазећа амбасадорка Француске у Србији Крисин Моро подсетила је на везу Сондермајера са Француском у којој је оздравио од маларије зарађене на Солунском фронту, у којој се после школовао, у чијим се пилотским војним јединицама борио, а потом вратио у Србију где је изградио значајну каријеру.

Моро је напоменула да се за неколико дана враћа у Француску, „верна духу француско-српског пријатељства“.

Откривање спомен-плоча и бисте, иницирало је Удружење линијских пилота Србије уз подршку Града Београда и „Ер Србије”.

На свечаној академији уприличеној након откривања спомен-плоча заменик градоначелника Андреја Младеновић примио је велику плаву захвалницу Удружења линијских пилота Србије, а заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић је као члан Почасног одбора добила захвалницу.