недеља, 18. јун 2017.

Весић: Обнова малог степеништа на Калемегдану

Градски менаџер Горан Весић изјавио је данас да ће Град Београд, захваљујући донацији турске Агенције за сарадњу и координацију „ТИКА“, почети обнову малог степеништа на Калемегдану.

– Град Београд ће до краја јула почети са обновом малог степеништа на Калемегдану захваљујући донацији Агенције „ТИКА“ вредној 139 хиљада евра – рекао је градски менаџер и додао да ће посао обнове радити Градски завод за заштиту споменика културе.

Уговор је потписан и новац је обезбеђен, навео је Весић и додао да преостају формалности на добијању грађевинске дозволе како би почела обнова.

Он је посебно захвалио Оливери Вучковић, директорки Завода за заштиту споменика културе града Београда, на великом труду да уговор буде потписан.

– Радови на обнови степеништа трајаће четири месеца и веома сам срећан јер Град Београд на овај начин наставља са обновом културно-историјских споменика. Мало степениште је подигнуто 1903. године по пројекту прве жене архитекте у Србији  Јелисавете Начић. Ова сјајна жена пројектовала је основну школу код Саборне цркве која данас носи име „Краљ Петар Први”, Цркву Александра Невског на Дорћолу, радила је на уређењу Теразија, а по њеним нацртима изграђена је прва болница за туберколозне болеснике на Врачару – подсетио је Весић на значај Јелисавете Начић. 

Весић Је посебно захвалио пријатељима из Турске чијим донацијама се на Калемегдану управо обнавља Дамат Али-пашино турбе, као и чесма Мехмед- паше Соколовића.

Он је рекао да Град Београд чини велике напоре да обнови и сачува објекте културе и да је веома поносан због тога што ће ове године бити урађени пројекти за реконструкцију Театра „Бојан Ступица”“ како би крајем следеће године почела реконструкција једне од најзначајнијих позоришних сцена Србије, као и да ће Град Београд већ следеће године имати завршене пројекте за Музеј града Београда, који ће бити смештен у преуређеној згради нове Војне академије у Ресавској 40, коју је изградио краљ Александар Обреновић 1899. године. 

– Тако ће Музеј града Београда, који је основан 1903. године и који има 132 хиљаде званичних експоната који представљају историју нашег града добити нови простор – рекао је Весић и најавио да ће Град Београд следеће године почети и са уређењем Гардоша.