понедељак, 19. јун 2017.

Синиша Мали: Струју ћемо добијати прерадом отпада из Винче

После три године припрема, следећег месеца коначно почиње да се решава највећи еколошки проблем у Европи – депонија Винча, рекао је за Вечерње новости градоначелник Београда Синиша Мали. 

Према његовим речима, на адресу Градске управе стигло је пет понуда за јавно-приватно партнерство. Отварање коверата биће 13. јула и тада ће се знати која страна фирма ће о свом трошку санирати и затворити винчанску депонију, а од нове отпад претварати у електричну и топлотну енергију. 

– Од првобитно 11 пријављених, признате су квалификације за пет компанија, од чега очекујемо понуде из најмање три, а можда и свих пет. То су FCC, Suez, Veolia, Urbaser...Оне важе за највеће фирме на свету које се баве управљањем отпадом. У питању је процес са којим овде није било искуства јер они доносе нове технологије. За нас је то добро јер ћемо моћи нешто да научимо и касније искористимо то знање – рекао је Мали. 

Он је прецизирао да процењена вредност за капитална улагања у депонију износе око 300 милиона евра, а комплетан износ обезбедиће приватни партнер. Претходних година, за Винчу и њене капацитете, интересовало се око 100 специјализованих компанија и конзорцијума. Изазов је велики јер се депонија пунила 40 година. Нова постројења која ће бити изграђена покренуће производњу. Од отпада ће се правити електрична и топлотна енергија. Уговор о јавно-приватном партнерству је такав да ће после 20 или 25 година те фабрике остати у рукама града. Компанија партнер ће само на одређено време управљати депонијом, а престоница ће задржати право да одређује висину комуналних накнада и да их наплаћује од грађана. 

– Депонија ће бити затворена и санирана, неће се користити постојећи, већ нови генерисани отпад. Када ће фабрика бити изграђена, зависи појединачно од сваког понуђача. У случају да нека понуда подразумева технички најкомпликованија решења, период изградње постројења био би три године. Ово је веома озбиљан посао којим се деценијама нико није бавио, а који ми у последње две и по године покушавамо да урадимо – рекао је Мали. 

Пројекти се наводе као еколошки и естетски стандаризовани, а веома оквирна предвиђања су да ће ново постројење производити око 30 мегавата електричне односно 100 мегавата топлотне енергије, у зависности од тога колико се новог генерисаног отпада прикупи. 

Према речима градоначелника, ново постројење подразумеваће и стотине радних места у свим погонима. Тачан број знаће се већ за неколико месеци. Градске власти очекују да ће се са изградњом производних погона појавити потреба да се отвара хиљаде директних и индиректних радних места. 

Осврнувши се на пожар који тиња од 18. маја, Синиша Мали је истакао да је депонија у Винчи изграђена пре четири деценије и не само да не задовољава стандарде данашњице, већ је означена као најцрња тачка у Европи. Смеће се у Винчи годинама таложило па је достигло висину од 50 до 70 метара, што представља главни проблем јер се ватра ширила на великим дубинама, па је гашење било немогуће. 

– Са депоније у Винчи нема сивог дима, већ само белог метанског, који се претвара у водоник и није опасан по здравље. Боримо се сваког дана, гасимо и затрпавамо, што је доста тешко јер је на депонији висина смећа достигла 70 метара – закључио је Мали.