понедељак, 19. јун 2017.

Весић: Социјални станови у Овчи готови до краја новембра

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас, у друштву директорке Јединице за управљање пројектима Весне Вандић, радове на изградњи социјалних станова у Овчи. На седам хектара површине биће изграђено укупно око 1.000 станова за избеглице и интерно расељена лица, али ће бити и социјалних станова.

Весић је рекао да изградња веома добро напредује и подсетио да је изградња започета у августу 2016, као и да се завршетак радова очекује крајем новембра. 

– Станови су намењени интерно расељеним лицима са Kосова и Метохије, као и избеглицама са простора бивше Југославије. Тако ћемо дати допринос да ови људи коначно добију свој дом и мир. Вредност пројекта је 6,7 милиона евра, од чега 4,7 даје Савет Европе преко своје банке, односно преко Јединице за управљање пројектима Владе Републике Србије, а око два милиона евра даје Град Београд – рекао је Весић. 

Градски менаџер је истакао да је град пре почетка изградње уложио око два и по милиона за припрему терена. Површина локације износи седам хектара, навео је Весић, а град је обезбедио потребну инфраструктуру, као и постројење за прераду отпадних вода јер на овој обали Дунава нема канализације, што је према европским стандардима недопустиво. 

– На ових седам хектара планирана је изградња још 770, па ће коначан број бити око 1.000 станова за избеглице, интерно расељена лица, али ће бити и социјалних станова. Због великог броја људи који ће живети овде, предвиђена је изградња школе и вртића. Секретаријат за инвестиције припрема тендер за изградњу вртића капацитета 150 места, а поред тога биће изграђена кухиња која ће снабдевати храном све вртиће на левој обали Дунава. Кухиња ће бити у могућности да припреми 2.500 оброка дневно, чиме ће бити решен проблем снабдевања храном свих вртића на овој обали Дунава. Када је школа у питању, предвиђено је да буде места за 400 до 500 ђака. Град Београд је сопственим средствима финансирао изградњу сва три објекта – вртића, школе и кухиње – прецизирао је Весић. 

Он је додао да ће изградњом ових објеката заживети овај део Београда, а због Пупиновог моста и обилазнице имаће и добру везу и проходност према другим деловима града. 

– Очекује нас, такође, изградња моста код Аде Хује и приступних саобраћајница на унутрашњем магистралном прстену, што је доказ да људи који овде буду становали неће живети у запостављеном делу града. Добра саобраћајна веза, уз квалитетно изграђене станове, од подног грејања до изолације по европским стандардима, представља допринос Града Београда и  Републике Србије да људи који су остали без крова над главом, коначно после више деценија остваре своја права – закључио је Весић и захвалио извођачу радова „Златибор градњи”, Секретаријату за инвестиције, Јединици за управљање пројектима, као и Саобраћајном институту ЦИП.  

Директорка Јединице за управљање пројектима Весна Вандић нагласила је да је велико задовољство обићи радове на пројекту који се реализује у сарадњи са Градом Београдом. 

Ово није једини пројекат којим „Јединица” управља, а у оквиру РХП програма, који обезбеђује донаторска средства за избегла и расељена лица, ЈУП се бави пројектом који се односи на централизован и децентрализован систем набавке грађевинског материјала за избегла и расељена лица.