понедељак, 19. јун 2017.

Весић: Враћамо сећање на Богдана Богдановића

Градски менаџер Горан Весић и председник општине Врачар Милан Недељковић открили су данас спомен-плочу некадашњем градоначелнику Београда, архитекти и професору Архитектонског факултета Богдану Богдановићу на згради у Макензијевој 78, у којој је живео.

Градски менаџер је истакао да је данашњи догађај значајан управо због млађих генерација које треба да знају да је у згради у Макензијевој 78 живео један од можда најзначајнијих Београђана.

– Богдан Богдановић је био градоначелник нашег главног града од 1982. до 1986. године и оставио је неизбрисив траг у Београду. Поред тога, иза себе је оставио више од 30 књига, 23 споменика, међу којима је и онај подигнут жртвама фашизма у Јасеновцу, споменик „Слободиште” у Крушевцу  и многе друге, учинивши много да наш народ очува културу сећања на борбу за слободу. Ми данас у Београду веома много радимо на изградњи споменичке културе и на враћању културе сећања на људе који су задужили Београд и тако смо на трагу онога што је управо радио Богдан Богдановић – рекао је Горан Весић, захваливши Друштву за улепшавање Врачара и Општини Врачар, која заједно са Градом Београдом враћа сећање на знамените Београђане.

Председник општине Врачар Милан Недељковић подсетио је да је ово 16. пут како се на овој општини открива спомен-плоча знаменитим Београђанима.

– На овај начин одајемо признање познатом професору, архитекти, писцу и некадашњем градоначелнику Београда. Богдан Богдановић основао је чак и сеоску школу филозофије архитектуре у Малом Поповићу поред Београда и свој живот је завршио уздигнуте главе, уз признање Града Беча за животно дело, које је требало да добије од Београда и Србије. Ми му се данас одужујемо на скроман начин, али треба имати на уму да смо ми Врачарци поносни што је живео са нама и што можемо сваки дан да прођемо поред зграде која је обележена његовом спомен-плочом – казао је Недељковић.

Професор Архитектонског факултета Зоран Лазовић истакао је да је после 24 године егзила Богдана Богдановића дошао тренутак када се враћамо грађанском животу, јер је Богдановић био приморан да напусти земљу.

– Попут његових меморијала, и ово је повратак поштовања и достојанства. На овај начин отворена је нова епоха у животу Београда – истакао је професор Лазовић.

Професор Архитектонског факултета Владимир Мако захвалио је Друштву за улепшавање Врачара на иницијативи за постављање спомен-плоче, нагласивши да оваква дела доприносе континуираном сећању без којег једно друштво не може постојати.