понедељак, 19. јун 2017.

Градска управа: Извештај о резултатима мерења загађености ваздуха доступан јавности

На захтев Градског штаба за ванредне ситуације од 9, јуна 2017. године, Граду Београду, свим надлежним институцијама, медијима и грађанима престонице доступни су свокодневни извештаји Градског завода за јавно здравље Београда о резултатима мерења загађености ваздуха у главном граду као последице пожара на депонији у Винчи, подсетила је Градска управа Града Београда.

Извештаји о резултатима мерења загађености ваздуха као последице пожара на депонији у Винчи сваког дана се објављују на сајтовима Градског завода за јавно здравље Београда и сајту Града Београда, достављају медијима и грађани су тим путем и упознати са његовом садржином, која се не мења.

Сходно тој чињеници, потпуно су бесмислени, неправдани и злонамерни захтеви повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића и вршиоца дужности заштитника грђана Милоша Јанковића да се објаве резултати мерења загађења ваздуха у Београду.

Ти захтеви, како је оценила Градска управа, могу имати за циљ само застрашивање грађана и дизање панике, а улога заштитника грађана би требало да буде заштита права грђана, а не њихово застрашивање.

Градска управа указује да је Градски завод за јавно здравље једина релевантна институција која се бави мерењем загађења ваздуха и зато се поставља питање да ли представници тих независних институција доводе у питање њену стручност  и веродостојност извештаја или се баве неким другим питањима, а која нису у интересу грађана.