четвртак, 22. јун 2017.

Мали: За асфалтирање у приградским општинама 508 милиона динара

Од наредне седнице Скупштине града, свака породиља из Београда добиће по 10.000 динара једнократне помоћи. Око 508 милиона динара потрошиће се за асфалтирање некатегорисаних путева у приградским општинама, а 1,3 милијарде уложићемо у образовање, за „Новости” открива градоначелник Синиша Мали где ће се потрошити вишак новца од ребаланса буџета.

После много година, градска каса бележи осетан раст прихода – чак три одсто већи од пројектованог. Па тако уместо 99 милијарди, град ће приходовати 102.

– Због смањене незапослености, приходи од пореза на доходак су већи за око 2,3 милијарде динара. Додатних 716 милиона успели смо да уштедимо, јер смо постигли невероватно добар договор са ЕБРД, који је са наших претходних дуговања скинуо камату са 3,2 на два одсто – објашњава Мали. 

Први човек престонице обећава да ће вишак новца бити преусмерен на инвестиције, социјалну политику, инфраструктуру, образовање, културу, спорт и здравство.

– На основу нове пројекције буџета, знатан део новца иде у друмску инфраструктуру. Седам приградских општина поделиће 508 милиона да асфалтирају макадамске путеве – прича Мали.

Део обезбеђених средстава усмерен је на побољшање квалитета здравствених услуга. За 48 милиона биће купљено пет санитетских возила за бубрежне болеснике. А у плану је куповина и три рендген апарата.

Град ће од 1. јула свакој породиљи која има пребивалиште у Београду уплаћивати 10.000 динара једнократне помоћи. Део уштеђеног новца (око 16 милиона) одвојиће се и за активности Црвеног крста. У плану је изградња два клуба за стара лица и два дневна боравка за децу ометну у развоју (Палилула и Сопот). Секретаријат за културу распоредиће додатна 62 милиона.

– Наставићемо са инвестицијама. До краја године уредиће се простор на Косанчићевом венцу где се налази Народна библиотека. Завршиће се прва фаза парка Ушће, мост Газела, Калемегдан и Улица кнеза Михаила добиће ново, лед осветљење. За унапређење привредног и инвестиционог амбијента, град ће у пројекте за пољопривреднике и запошљавање потрошити 72 милиона динара – рекао је Синиша Мали.