четвртак, 22. јун 2017.

Синиша Мали: Стратегијом развоја градимо модеран и одржив град

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је на представљању Стратегије развоја града Београда до 2021. године да тај документ дефинише мисију и визију развоја Београда у наредне четири године и подразумева изградњу урбаног, космополитског, отвореног, одрживог и развијеног града.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, помоћници градоначелника Борко Милосављевић и Слободан Милосављевић, чланови Градског већа, градски секретари, представници Градске управе и директори јавних предузећа. 

Мали је истакао да ће Стратегија усвојена на данашњој седници Градског већа по усвајању на Скупштини града постати обавезујући документ за све који учествују у вођењу Београда. У том смислу, навео је градоначелник, сви ћемо морати  да се држимо методоголије, принципа, стандарда и циљева које морамо да остваримо за добробит града Београда и наших суграђана.

– Данас смо на седници Градског већа усвојили веома важан документ, Стратегију развоја града Београда до 2021. године. Акценат је на неколико важних ствари, пре свега на побољшању квалитета живота наших суграђана, што подразумева наставак рада на инфраструктури. Ту је и наставак привредног развоја, смањење броја незапослених, како бисмо у што краћем временском периоду имали што већи број отворених фабрика и предузећа на територији града – рекао је градоначелник.

Мали је додао да је трећа важна тачка обука и едукација грађана Београда, која ће бити базирана на новим технологијама, иновацијама и знању јер, како је рекао,  морамо се спремити за времена која долазе и све глобалне изазове који нас очекују.

– Четврто је повећање енергетске ефикасности и екологија, која је за нас веома важна јер желимо да направимо зеленији, хуманији и здравији град. Повећање енергетске ефикасности подразумева бригу о свим ресурсима којима град располаже, а у исто време укључивање обновљивих извора енергије, како бисмо се приближили стандардима који важе за велике светске метрополе – нагласио је Мали.

Према његовим речима, пета важна ствака је развој пешачких зона и измена саобраћајних приоритета. 

– Према тим плановима приоритет ће имати пешаци и бициклисти, иза којих следи јавни превоз, а тек на крају аутомобили. Због тога Стратегија подразумева изградњу стотине километара бициклистичких стаза, затварање центра града за саобраћај и претварање у пешачку зону – додао је градоначелник.

Мали је истакао да не би требало заборавити ни завршетак пројекта спуштања Београда на реке. Коначно, тврди Мали, кључ и приоритет ове стратегије су људи, одговорна и транспарентна Градска управа, која комуницира са грађанима.

– Овај документ је веома важан, јер велики број људи и институција већ две године ради на њему, а њиме грађанима показујемо, јавно и транспарентно, у ком смеру ће се Београд развијати. Тек након тога, преко конкретних мера и индикатора, можемо да видимо да ли смо успели у свим овим намерама – рекао је Мали.

Он  је додао да се, паралелно са Стратегијом развоја Београда, усваја и 18 стратегија развоја јавних и јавних комуналних предузећа.

– Свих 18 већ сада имају дугорочне планове за наредних пет или 10 година. На тај начин можемо да пратимо рад свих директора јавних предузећа, шта је од планираног испуњено, а шта није. Ово је велика промена у нашем граду и веома сам поносан на овај документ, као и на све људе који су на њему радили – закључио је Мали.