субота, 24. јун 2017.

Синиша Мали: Стратегија развоја града допринеће побољшању квалитета живота грађана

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да је први пут усвојена Стратегија развоја Београда до 2021. године, која сублимира целокупну визију развоја наше престонице у наредних пет година, а која се превасходно односи на побољшање квалитета живота грађана.

– Она подразумева решавање проблема са депонијом у Винчи, испуштањем отпадних вода у Саву и Дунав, и недостајуће канализационе мреже. Београд је постао велико градилиште. Прошлогодишње инвестиције се завршавају, а ове године, како смо и најавили, почињу нове. Очекује се отварање „Икее” и хотела „Хилтон”, а завршена је реконструкција Обилићевог венца. Такође, отворена је нова фонтана на Славији и завршене приступне саобраћајнице на Прокопу и Мосту на Ади. Почела је реконструкција Трга Славија, Булевара ослобођења и Рузвелтове улице, док наредног пролећа креће реконструкција улица Кнеза Милоша, Краљице Марије и 27. марта, као и Цара Душана, за које су већ обезбеђена средства из уштеда, а не из нових кредита, како је то раније био случај  – истакао је Мали гостујући на Телевији Пинк.  

Он је најавио да ће нови ребаланс буџета, чије се усвајање очеује наредне седмице, омогућити нове три милијарде динара у буџету Београда које су остварене из уштеда ове градске власти. 

– Тај новац је остварен као последица веће запослености грађана престонице, која је у овом тренутку на рекордном нивоу, и већег броја инвестиција. Али и смањењем каматних стопа која је оставила претходна градска власт са 3,2 на 2 одсто, што је додатна уштеда за грађане Београда за 726 милиона динара или скоро седам милиона евра. Од тог новца биће одвојено 1,3 милијарде динара за рефундацију боравка 10.000 малишана у приватним вртићима, као и за сређивање средњих и основних школа. Улажемо и у социјалне категорије, тако да ће свака породиља од 1. јула добити једнократну помоћ од 10.000 динара. Обезбеђен је новац за два нова клуба за најстарије суграђане и два дневна боравка за децу са сметњама у развоју у Овчи и Сопоту. Уложићемо већа средства за школски спорт и културне манифестације, као и за подстицаје за пољопривреднике, мала и средња предузећа – најавио је Мали и додао да је такође обезбеђено 508 милиона динара за асфалтирање некатегорисаних путева у приградским општинама.

Он је најавио и капиталне пројекте попут изградње новог савског моста, тунела који ће да споји обале две реке и растерети значајно саобраћај у Београду, спуштање града на приобаље, претварање центра града у пешачку зону, као и почетак изградње метроа. 

– Пројекат за нови мост на Сави се завршава до краја године, а почетак изградње се очекује до јесени наредне. Стари савски мост ће бити сачуван, а грађани Београда ће одлучити где желе да буде премештен. Такође се завршава пројекат за тунел од Економског факултета до Булевара деспота Стефана. Јуче сам разговарао са изаслаником председника Француске о изградњи метроа у Београду. За две седмице очекујем да потпишемо уговор о прифизибилити студији за метро која траје девет месеци. После тога, ради се пројекат и затвара финансијска конструкција, док се почетак изградње може очекивати 2020. године. Реално је да то урадимо, као и то што смо почели да реализујемо пројекат „Београд на води” – истакао је градоначелник. 

Он је најавио да ће сутра испред Скупштине града бити организована примопредаја осам од предвиђених 12 нових школских аутобуса, који су такође финансирани из уштеда. Аутобуси ће, као и свуда у уређеном свету, превозити малишане од куће до вртића и школе и назад, навео је Мали. Он је додао да су у буџету издвојена средства за постављање јарбола са српском заставом на Ушћу, висине 120 метара, а чија се реализација очекује наредне године.