уторак, 27. јун 2017.

Весић: Археолошка налазишта шанса за туристичку промоцију Србије

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас у Министарству културе и информисања заједно са министром Владаном Вукосављевићем састанку са делегацијом професора и студената Универзитета у Сиднеју. Аустралијска делегација боравиће у Србији у оквиру истраживања античке грађевине на Глацу, у близини Сремске Митровице, ради оснивања центра за истраживање и представљање археолошког налазишта. 

Захваливши у име Града Београда свима који учествују у овом пројекту, градски менаџер посебно је истакао улогу амбасадорке Аустралије Џулије Фини, која се доказала као истински пријатељ Србије.

– Амбасадорка Фини се заиста пуно ангажовала да се радиност наших жена афирмише и промовише, а и овај пројекат је великим делом резултат њене енергије. Иако су наше две земље веома удаљене, захваљујући оваквим људима ми имамо блиску сарадњу, а ту је свакако и наша дијаспора, која нас додатно повезује. Зато ми је веома драго што је данас са нама и Јелена Шаровић, студенткиња археологије у Сиднеју,  пореклом из Ниша, која ће бити једна од учесница овог пројекта. Управо овакви пројекти дају нам могућност да  наши људи који су отишли могу да се врате послом и тако поново осете своју земљу – казао је Весић, захваливши свим институцијама које учествују у овом пројекту.

Градски менаџер је додао да проналажење, ископавање и  приказивање историјских вредних артефаката треба да представља и једну од туристичких атракција Србије.

– Ми смо земља где се родило 18 римских императора, од чега десетак у околини Сремске Митровице, и заиста имамо шта да покажемо како нашим младим генерацијама тако и туристима. То су истовремено и пројекти за будућност, од којих, на крају крајева, можемо и добро зарађивати – казао је Весић.

Говорећи о локалитету Глац, министар Вукосављевић је истакао да се важност пројекта огледа како у квалитетној међународној сарадњи између наших стручњака са Археолошког института и експерата са Сиднејског универзитета у Аустралији, на чијем је челу професор  Ричард Мајерс, тако и у оперативним и научним резултатима самог пројекта. 

– Очекују се добри резултати, могуће је да се ради о царској палати из касноантичког периода. Сарадња у области културе је иначе један од изванредних начина сарадње међу земљама, а министарство је овај пројекат помогло са нешто више од милион динара и са оптимизмом очекујемо резултате. Захваљујем амбасадорки на њеном врло вибрантном и успешном раду на приближавању две државе и два народа у области културе – завршио је Вукосављевић.

Амбасадорка Аустралије Џулијан Фини захвалила је Влади Србије, министру културе и информисања и градском менаџеру Горану Весићу на сарадњи на овом и многим другим пројектима и додала да је ово још један у низу успешних корака у билатералној сарадњи двеју земаља.
Професор Ричард Мајерс са Сиднејског универзитета истакао је да Србија има не само невероватно археолошко наслеђе већ и мноштво врхунских стручњака у области археологије, од којих се много може научити.

– Радујем се предстојећем раду у културно разноликом тиму српских и аустралијских студената и археолога. Верујем да је пред нама један дугорочан пројекат који ће трајати минимум од пет до десет година, али који ће отворити могућности и за друге пројекте и наставак сарадње – рекао је професор Мајерс.

Студенткиња археологије Универзитета у Сиднеју Јелена Шаровић истакла је да је поносна што је после дипломског испита ове године добила прилику да ради на овако важном археолошком пројекту и у земљи у којој је рођена.

Научни сарадник на Археолошком институту др Стефан Поп Лазић указао је да се ради о новом тренутку у истраживањима Сирмијума и да овај пројекат представља добар начин да се уз помоћ наших и страних стручњака тај локалитет боље презентује јавности. Сам пројекат трајаће пет до десет година, а наш циљ је да то буде дугогодишња сарадња која ће довести до нових сазнања о овом античком насељу, казао је Поп Лазић.