среда, 28. јун 2017.

Град решава проблем депоније у Винчи

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић и члан Градског већа Слободан Шолевић обишли су данас депонију у Винчи. Заједно са вршиоцем дужности градског секретара за здравство Вером Дражић, представницима Секретаријата за заштиту животне средине, Градског завода за јавно здравље, Сектора за ванредне ситуације Београда и ЈКП „Градска чистоћа” челници града уверили су се да су предузете све потребне мере како се пожар на овој депонији не би поновио.

Андреја Младеновић је истакао да је депонија у Винчи једина градска депонија која се на том простору налази од 1977. године заузимајући око 70 хектара. Он је подсетио да је пожар на депонији избио 18. маја на 20 хектара због постојања „гасних џепова” и клизишта узрокованим поплавама 2014. године.

– Током кризне ситуације протеклих месец дана овде је донето и нането 56.000 тона земље у укупно 5.000 камионских тура. Пожар је био веома компликован за гашење, а посебну захвалност за ефикасну акцију дугујемо Сектору за ванредне ситуације на раду ватрогасаца и радницима ЈКП „Градска чистоћа”. Посуто је 10.000 тона воде, простор је третиран са 6.000 тона алги и око 5.000 тона посебног једињења за гашење пожара – казао је Младеновић.

Он је подсетио да је током 2015. године започет процес уређивања депоније у модерно место за одлагање отпада, али и где ће се производити енергија и које ће испуњавати све еколошке стандарде.

– Због дубине пожара који је био на 10 до 15 метара, Војска Србије нам је изашла у сусрет и обезбеђено нам је термовизијско снимање како бисмо утврдили да ли и колико жаришта још постоји. Настојаћемо да разним другим средствима и методама у наредном периоду спречимо настајање нових пожара, а од 9. јуна смо обавезали Градски завод за јавно здравље да сваког дана врши мерења на 24 мерна места и још четири додатна места која смо због пожара увели. Сви резултати су доступни и могу се добити на сајту завода – истакао је Младеновић.

Градски менаџер Горан Весић подсетио је да се депонија у Винчи сматра једном од десет најургентнијих за решавање у свету.

– Ми смо покренули поступак уређења ове депоније, што поразумева њену ремедијацију, то јест потпуно затварање и третирање новог отпада кроз спалионицу, рециклажу и све друго што се ради у свету. У октобру 2015. изабрали смо пет од једанаест релевантних и светски познатих компанија. Сигурни смо да ћемо 13. јула наћи партнера који ће заједно са нама у наредних 25 година решавати ово питање. Вредност инвестиције је 300 милиона евра, од чега 100 милиона кошта само ремедијација, након чега следе сви други процеси, израда постројења за прераду отпадних вода, рециклажу, топлотну и електричну енергију и други. Оно што је чудно јесте да је процес који је тадашња Скупштина града покренула 2007. године прекинут већ следеће, 2008, и да се ништа није урадило све до 2015. године. Ми ћемо овај проблем коначно решити и имати уређену депонију, као што ћемо на сличан начин изградити и пет фабрика отпадних вода јер оне тренутно иду у Саву и Дунав, што је недопустиво. У Винчи ће бити отворено нових 200 до 300 радних места, али још важније је што ћемо ову „еколошку бомбу” коначно решити – истакао је Горан Весић.

Др Весна Слепчевић из Градског завода за јавно здравље подсетила је да ова институција редовно обавља мониторинг квалитета ваздуха на 24 и још додатна четири места у Београду.

– У договору са Секретаријатом за заштиту животне средине успоставили смо та додатна четири места на оним местима која су репрезентативна за пожар у Винчи и појачали узорковања на још два најближа, редовна места. Сви резултати су јавно доступни и настављају се и даље, без обзира на то што је ситуација решена и што је у међувремену утврђено да није било прекорачења граничних вредности за параметре које иначе пратимо. Сви наши резултати указују да од 18. маја, од када је почео пожар на депонији Винча, на свим местима мерења, сем у два мерења када је дошло до прекорачења 24-часовних вредности суспендованих честица, о чему смо обавестили јавност и дали препоруке, није било прекорачења вредности загађујућих материја које пратимо – рекла је Весна Слепчевић.

Генерални директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић казао је да је током пожара ангажованост људи и механизације овог предузећа била на максималном нивоу, као и да је помоћ добијена од других градских комуналних предузећа, али и приватних компанија. 

– Депонија је сада потпуно сигурна и стабилна, али ми и даље настављамо са свим потребним активностима како бисмо решили питање стварања метанских чепова и тиме отклонили било какву опасност – казао је Богдановић.