среда, 28. јун 2017.

Синиша Мали: Настављамо изградњу вртића у Алтини након скоро десет година

Нови вртић у насељу Алтина у општини Земун, чији је капацитет до 200 места, биће завршен у априлу следеће године, поручио је данас градоначелник Београда Синиша Мали приликом обиласка овог објекта, чија је изградња започета 2008. године и потом заустављена.

Обиласку су присуствовали и вршилац дужности секретара за образовање и дечју заштиту Славко Гак, вршилац дужности секретара за инвестиције Лука Петровић и председник општине Земун Дејан Матић.

Синиша Мали рекао једа је ово још један доказ да Град Београд брине о онима којима је помоћ најпотребнија и додао да је у последње три године отворено седам вртића.

– Ово ће бити осми вртић. У претходних седам смо отворили 1.385 нових места за малишане. Посебно ме радује наша иницијатива да приватне вртиће укључимо у систем рефундације која је показала сјајне резултате. Тако сада имамо више од 9.700 нових места само у приватним вртићима, што довољно показује колико је та иницијатива важна – истакао је градоначелник.

Тренутно је процес разматрања жалби за упис у вртиће у току, навео је Мали, и изразио наду да ће повећање квота повећати број места за 1.400 и да ће се  мрежом основних школа и сређивањем простора у тим школским установама обезбедити још 1.200 места.

Према његовим речима, у наредних неколико месеци очекујемо и да ће приватни вртићи отворити две до три хиљаде места.

– То ће бити најбољи резултат у последњих неколико година у смислу најмањег могућег броја недостајућих места у вртићима. Ми ћемо разматрати локације на којима је могућа изградња нових објеката, али и пружити подршку приватницима и тако још смањити број недостајућих места. Претходна градска власт је водила погрешну политику у том смислу, јер су за шест година изградили 13 вртића и уз још неке рентиране просторе укупно отворили око 6.000 места. Ми смо за дупло мање година обезбедили дупло више места за наше малишане – нагласио је Мали и додао да је претходна власт за изнајмљивање простора за вртиће правила десетогодишње уговоре које није могуће раскинути, а чији месечни закупи износе на десетине хиљада евра.

Мали је подсетио да је цена боравка у вртићима данас 5.560 динара, а да је раније износила близу 10.000 динара због чега сада постоје десетине хиљада тужби против града јер родитељи траже накнаду.

– Некада су приватни вртићи били привилегија, а сада тога нема. Данас, уколико је дете одбијено у градском, има могућност да иде у приватни вртић и то је права ствар. По реакцији родитеља видим да је то добро – објаснио је Мали и додао да ће Град Београд градити нове вртиће у оним деловима Београда где не постоји иницијатива за изградњу приватних.

Славко Гак је рекао да је недостатак места у вртићима у Београду деценијски проблем, те да град осим изградње нових објеката активно остварује сарадњу са приватним установама.

– Изградњом овог вртића решићимо проблем недостајућих места у Алтини, а то је насеље које се убрзано шири и сада има 18.000 становника. Већ следеће године листа чекања у Алтини неће постојати – истакао је Гак.

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да се коначно, након готово десет година мировања, у функцију ставља објекат који ће решити проблем најмлађим суграђанима и њиховим родитељима.

– Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда припрема још једну локацију у Алтини, тако да ће проблемима око уписа деце у вртиће у овом делу општине доћи крај. Да водимо равномеран развој наше општине, показујемо и на примеру насеља Бусије, где са Епархијом сремском, почетком септембра, очекујемо завршетак радова на објекту у оквиру црквеног дворишта. Намена тог објекта је предшколског карактера, али ће у њој бити места и за децу до четвртог разреда основне школе – објаснио је Матић.

Он је навео да се у Батајници интензивно тражи одговарајућа локација за установу овог типа, што ће и у том делу града повећати капацитете.