среда, 28. јун 2017.

Младеновић: Изградња нове депоније у Винчи приоритет ове градске власти

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је данас да су  изградња нове депоније у Винчи, изградња пет фабрика за управљање отпадним водама и смањење буке и загађености ваздуха у престоници приоритети ове градске власти.  

Он је, гостујући на РТС-у, истакао да је пожар на депонији у Винчи локализован и да ће се у наредним данима пратити ситуација путем термовизијског снимања, које је обезбедила Војска Србије. 

Младеновић је подсетио да је током кризне ситуације, протеклих месец дана, на депонију у Винчи нането 65.000 тона земље у укупно 5.000 камионских тура, Посуто је, како је прецизирао, 10.000 тона воде, простор је третиран са 6.000 тона алги и око 5.000 тона посебног једињења за гашење пожара. 

Он је подсетио да се на том простору таложи смеће од 1977. године. 

–Ова градска власт је од 2014. године предузела кораке да се дође до коначног решења. То решење подразумева потпуну ремедијацију или гашење постојеће депоније, јер та депонија је сада само сметлиште, са минималним процесом рециклаже што је премало за депонију где се на дневном нивоу одлаже 1.500 тона смећа. Избором приватног парнера у овом процесу јавно-приватног партнерстава добићемо једну модерну депонију која ће имати фабрику за прераду смећа и проиизводњу енергије, од које ће Град Београд остваривати и профит – најавио је заменик градоначелника. 

Он је указао да је у последњем кругу остало пет великих компанија, а да ће Град Београд, 13. јула изабрати партнера са којим ће у наредном периоду решавати ово питање. Када је реч о роковима, Младеновић је истакао да је реч о комплексном послу који захтева инвестицију од 250 до 300 милиона евра, и минимум годину дана да партнер уђе у посао. 

Када је реч о отпадним водама, Младеновић је подсетио да се оне данас одлажу у две престоничке реке. Он је истакао да Дунав сав отпад преради до Смедерева, али да је неприхватљиво да се у 21. веку такав отпад одлаже у наше реке, на којима, како је истакао,  живимо и од кијих и за које живимо. 

–Активно се ради на предвиђеној изградњи пет фабрика за прераду отпадних вода, која је такође огромна инвестиција, можда и већа од саме санације депоније у Винчи – истакао је Младеновић и подсетио да ће ребалансом буџета бити урађена Студија за буку у главном граду, као и смањење загађења на појединим тачкама, како би оно у наредном периоду било неутралисано.