петак, 30. јун 2017.

Народно позориште добило ново, декоративно осветљење

Главни урбаниста Милутин Фолић, заједно са директором ЈП „Јавно осветљење” Александром Цинцар-Попоским, присуствовао је вечерас пуштању у рад декоративног осветљења на згради Народног позоришта. Како је том приликом истакао, оваква расвета нема само декоративну функцију већ побољшава комплетан утисак овог дела Београда.  

– Декоративна расвета пружа осећај сигурности и утиче на то да град живи и ноћу и да зове да у њему боравите на отвореним јавним просторима. Кад је реч о Тргу Републике, у плану је и осветљење Народног музеја, а прошле године „Бошко Буха” и посластичарница недалеко одатле, као и Дом Војске с друге стране, такође су осветљени. Очекује се и да објекат „Југоекспорта”, који је недавно приватизован, добије декоративно осветљење, тако да полако Трг Републике оставља потпуно нов утисак. У наставку, у плану је и осветљење Филолошког факултета, последњег објекта на Студентском тргу који нема декоративну расвету. Када се Васина буде затворила за саобраћај, биће то потпуно другачија слика ове централне градске зоне – рекао је Фолић. 

Он је најавио осветљавање Београдске тврђаве и Калемегданског парка и то са стране према граду, а потом и мост „Газела” до краја године, док би Пупинов мост требало да добије нов, декоративан изглед наредне године.

Александар Цицнар-Попоски је прецизирао да је на Народном позоришту постављено 232 рефлектора са ЛЕД технологијом.