уторак, 4. јул 2017.

Потписан уговор о изградњи нове аутобуске станице у Блоку 42

Градоначелник Синиша Мали потписао је данас са директором Београдске аутобуске станице а.д. Београд – БАС Анђелком Мучибабићем уговор о заједничкој изградњи објекта аутобуске станице у Блоку 42.

Према речима Синише Малог, ово је последњи папиролошки корак који је било неопходно завршити како би се кренуло у реализацију једне од најважнијих инвестиција за Београд. 

– На овај начин испуњавамо обећање које смо дали, а то је да ћемо центар града растеретити од теретног саобраћаја јер у овом тренутку има око 1.200 разних аутобуса који улазе у центар града и долазе на постојећу аутобуску станицу. Радови крећу до краја године и за две године Београд ће имати нову аутобуску станицу која ће бити нови симбол града, као и пројекат и инвестиција на које ћемо бити поносни – рекао је Мали додајући да ће са овом станицом Блок 42 постати нови центар Новог Београда. 

Он је подсетио да је прошле године отворена железничка станица „Прокоп” након четрдесет година, а и ово је пројекат који грађани Београда чекају деценијама тако да ће два најважнија инфраструктурна саобраћајна пројекта бити стављени у функцију. 

– Ова аутобуска станица простираће се на 13.000 квадрата. Београд улаже земљиште, а Београдска аутобуска станица а.д. Београд око 25 милиона евра, колика је вредност радова. Ово ће бити јединствена станица у Европи, само још у Лисабону постоји таква, а она подразумева и међуградски, међумесни, међународни и туристички саобраћај – рекао је Мали, који је захвалио тиму Београдске аутобуске станице и додао да очекује да ће пројекат бити реализован на прави начин.

Градоначелник је појаснио да железничка станица „Прокоп” функционише у пуном капацитету, али јој недостаје станична зграда.

– Постојећа главна железничка станица је направљена још 1884. године и она нам  је услов за другу фазу пројекта „Београд на води”. Ми ћемо до краја наредне године  почети да измештамо пругу, а на основу уговора са Емиратима, рок је крај 2019. године – рекао је Мали и додао да ће постојећа железничка станица бити претворена у место за јавна догађања, а шта ће тачно бити, Београђани ће о томе одлучити – рекао је Синиша Мали.

Потписивању су присуствовали главни градски урбаниста Милутин Фолић и професор Саобраћајног факултета Славен Тица.