недеља, 9. јул 2017.

Мали: Обнова фасада на Косанчићевом венцу и у Фрушкогорској при крају

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да се приводи крају обнова фасада на Косанчићевом венцу и у Фрушкогорској улици, што је спровео Секретаријат за комуналне и стамбене послове, и додао да је од почетка године сређено више од 120 фасада у нашем граду, што му је дало лепши, уређенији изглед.

Мали је истакао да ће улепшавање и сређивање града бити настављено, а самим тим и акција уређења оронулих и пропалих фасада које, осим што руже изглед града, угрожавају и безбедност пролазника.

Град Београд, подсетио је градоначелник, од почетка године спроводи акцију уређења фасада, а предвиђенo је да их буде реконструисано више од 180.

– У Београду постоји велики број прелепих зграда, чија лепота не може да дође до изражаја јер су им фасаде старе и оронуле, деценијама запуштене. Зато ова акција има још већи значај, јер даје лепши и сређенији изглед нашем граду, који тиме, осим што постаје боље место за живот, постаје и атрактивнији за туристе – рекао је градоначелник.

Мали је навео и да ће свака од обновљених фасада бити декоративно осветљена, што ће такође утицати на лепши изглед зграда, а самим тим и Београда.

–  Свакодневно радимо на сређивању Београда како би он постао боље и лепше место за живот његових грађана. Осим што сређујемо фасаде, уређујемо и отварамо нове паркове, асфалтирамо улице, радимо ствари којима се деценијама нико није бавио, попут сређивања чувене Скадарлијске чесме. Истовремено радимо и на претварању центра града у пешачку зону, па су тако Београђани на Обилићевом венцу добили прелепу променаду. Обновили смо и улицу Вука Караџића, део Змај Јовине, Плато код Црвеног петла, који је постао место окупљања свих генерација  – навео је Синиша Мали.

Секретаријат за комуналне и стамбене послове спроводи мере техничке заштите, односно  рестаурације оштећених и оронулих фасада на 35 објеката у оквиру културно-историјске целине Косанчићев венац. Ту спадају објекти у Карађорђевој, Поп Лукиној, Фрушкогорској, Задарској и на Косанчићевом венцу.

Радови на објектима на Косанчићевом венцу 1, 1а, 2, 4, 6, 8, 17, 19, 23, у Поп Лукиној 2-4 и 12, Фрушкогорској 2, 3, 6, 8 и 10, на Косанчићевом венцу 5,Фрушкогорској 4, Поп Лукиној 6, Фрушкогорска 1 су највећим делом завршени и са њих су или скинуте скеле или ће то бити урађено наредних дана.

Радови на обнови објеката у Карађорђевој 17-19, 21, 23, 33-35, 37, 39, 41 и 43 и  на Косанчићвом венцу 18, које је спроводио Секретаријат за комуналне и стамбене послове, завршени су пре више од месец дана.

Наведени секретаријат ће почети да ради објекте у Задарској 1, 1а, 2, 4, 7, 12 и 14 након реконструкције те улице коју спроводи Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Планом секретаријата за ову годину предвиђени су радови на спровођењу мера техничке заштите и на 54 објеката који се, између осталих, налазе у : Бранковој, Поп Лукиној, Маршала Бирјузова, на Зеленом венцу, у Коларчевој, Џорџа Вашингтона, Црногорској, на Теразијама и Булевару деспота Стефана.

Када је реч о ЈП „Градско стамбено”, то предузеће је од краја 2016. и почетка 2017. године било анагажовано на сређивању 87 фасада у Краља Милана, Немањиној, Карађорђевој, Цара Душана, Цара Лазара, Катанићевој, Светог Саве, Стојана Протића, Хаџи Милентијевој, Интернационалних бригада, Крушедолској, Охридској, на Студентски трг, у Драгослава Јовановића, Његошевој и на Теразијама.

Већина фасада је већ реконструисана, а преостали, мањи број,ускоро  ће бити завршен. Претходних дана завршени су радови у Цара Лазара 16, Карађорђевој 59 и 71а, Краљевића Марка 1 и Драгослава Јовановића 7, 9 и 11. Радови још трају у Каменичкој 8 и на Савском тргу 9.