петак, 14. јул 2017.

Синиша Мали: До краја године завршетак радова на реконструкцији Бранковог моста

Градоначелник Београда Синиша Мали и главни урбаниста Милутин Фолић обишли су данас радове на реконструкцији пешачке стазе на Бранковом мосту, који ће бити завршени најкасније до краја године.

Мали је истакао да је реч о веома озбиљним радовима, те да је из безбедносних разлога десна страна моста затворена још 2014. године.

– Стање је било много лошије него што се очекивало због чега је и било потребно оволико времена да почну радови, како би се урадиле све неопходне анализе. Радови, чија је вредност 210 милиона динара, биће готови до краја године, када ћемо имати потпуно безбедан Бранков мост и за пешаке и за бициклисте – истакао је градоначелник и захвалио  извођачу који је обећао да ће радови бити готови и пре најављеног рока. 

Он је најавио да ће због обимног посла извођач радити и ноћу, као и да ће бити затваране по две или три саобраћајне траке у смеру ка старом делу града. Такође, извођач је  најавио да ће радови бити готови најкасније до новембра. 

– У току су радови на Тргу Славија, у Рузвелтовој улици, Булевару ослобођења и сада на Бранковом мосту, како бисмо максимално искористили летње време за завршетак великих инфраструктуруних пројеката. Такође се већ бавимо плановима за наредну годину, када је предвиђено да се у близини овог места постави гондола која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће. Крајем наредне године почеће изградња новог Савског моста, који ће са поменутим радовима у потпуности променити панораму овог дела престонице – закључио је градоначелник. 

Генерални директор Мостоградње Бранко Кнежевић, која је извођач радова,  прецизирао је да ће се бетонске плоче демонтирати и на постојећим конзолома монтирати челична конструкција и бити спрегнута са челичном конструкцијом коловоза моста. 

– Уношењем 400 тона додатног челика повећаће се момент инерције, као и носивост самог моста, а конструкција ће бити далеко трајнија. Такође, нова стаза за пешаке и бициклисте имаће хидроизолацију и одговарајућу подлогу против клизања  – указао је  Кнежевић.

Обиласку радова присуствовао је и секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, као и представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.