субота, 15. јул 2017.

Представљен мултимедијални спектакл – Немањићи

Мултимедијални спектакл – Немањићи представљен је синоћ на здању Старог двора, а заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић нагласила је да је Град Београд овај пројекат препознао као изузетно важан, као и да су грађани Београда и гости нашег града могли да се на нов начин упознају са овим делом наше историје.

Пред великим бројем грађана, Андреа Радуловић је истакла да је лоза Немањића најзаслужнија за процват некадашње српске државе, која је у то време била једна од најутицајнијих на Балкану.

– Чињеница да је град подржао овај пројекат показује да поштујемо историју српског народа и да се њоме поносимо. Такође, ово је модеран начин приказивања историје, па очекујем да у будућности буде још оваквих пројеката – нагласила је заменица председника Скупштине града.

Она је подсетила да је градски менаџер Горан Весић најавио подизање споменика Стефану Немањи на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

– Захваљујући тимском раду председника државе, Владе Републике Србије и Града Београда, Немањићи ће добити спомен-обележје у Београду. Ускоро ће бити расписан конкурс, на којем очекујемо идејна решења за будући споменик родоначелнику династије Немањића. Kонкурс ће расписати Влада Републике Србије, док ће град помагати у читавом процесу, будући да ће локација споменика бити у Београду – закључила је Андреа Радуловић.

Креативни директор у компанији за дигиталну уметност „Оh ilusions” Никола Симић навео је да је овај пројекат окупио велик број сарадника. Рађено је у програмима за тродимензионалну анимацију, појаснио је Симић, а сложеност пројекта сагледава се у чињеници да обухвата огроман временски период.

– Било је веома захтевно са становишта сценарија, јер је требало све „упаковати” као атрактиван, али у исто време и веома јасан концепт. Користили смо фото-материјале које смо добили од републичког завода за заштиту споменика, а иза пројекта су стали још и Министарство културе и Скупштина Београда – рекао је Симић.