четвртак, 20. јул 2017.

Мали: Кинески културни центар ће бити понос Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадор НР Кине Ли Манчанг и директор компаније „Емпирет” Ли Џиченг присуствовали су данас почетку радова на изградњи Kинеског културног центра на Новом Београду.

Мали је рекао да је данас велики дан за Београд, јер почиње изградња Kинеског културног центра који ће бити први и једини на Балкану, што довољно говори о јачини кинеско-српског пријатељства.

– До 1999. године овде се налазила Амбасада НР Kине, која је порушена у бомбадровању и, за разлику од оних који су рушили, ми овде градимо. Градимо један нови симбол Београда, а вредност радова износи 45 милиона евра. Изградња Kинеског културног центра за Београд значи 400 нових радних места, а са економске стране то говори колико нам је овај пројекат важан – рекао је Мали.

Према његовим речима, ово је начин да осим културних веза, учвршћених кинеско-српским пријатељством, буду ојачане и економске везе две државе.

– Са пријатељима из Kине радимо велики број пројеката, а подсетићу да сам у Пекингу потписао уговор о изградњи новог индустријског парка поред Пупиновог моста. Радимо пројекат топлодалековода, од ТЕ „Никола Тесла” у Обреновцу до „Београдских електрана”, а топлодалековод ће градити кинеске компаније. Преговарамо да што пре потпишемо уговор о завршетку канализационог система у Београду и изградњи прве фабрике за прераду отпадних вода. Вредност те инвестиције је 270 милиона евра. Молим Београђане да погледају овај пројекат, јер је у питању здање на које ћемо сви бити поносни – истакао је Мали.

Он је  захвалио амбасадору Ли Манчангу на свим пројектима за које се бори у Београду. Радове изводе домаће фирме, навео је градоначелник, а рок за завршетак, према речима извођача радова, износи 18 месеци.

Амбасадор Ли Манчанг изразио је велико задовољство што овако битном догађају присуствује градоначелник Београда, за кога је рекао да је „један од најспособнијих и најефикаснијих људи које је упознао у Србији”, те да реализација овог пројекта не би била могућа без његовог личног ангажмана.

– Желео бих да захвалим свом пријатељу, градоначелнику Синиши Малом, без чијег труда не бисмо данас овде свечано обележавали почетак изградње кинеског културног центра. Он је човек од кога веома брзо можете добити одговоре, на чему сам му веома захвалан, и очекујем да се наша добра сарадња  настави. Потпуно се слажем са њим у питању пројеката које заједнички планирамо и уверен сам да ћемо до краја године потписати споразум – рекао је амбасадор НР Кине Ли Манчанг.

Директор компаније „Емпирет” Ли Џиченг истакао је да ће се будући Kинески културни центар налазити на месту старе кинеске амбасаде и биће први такав центар на Балкану. Имаће важну улогу у културној размени две државе, као и у продубљивању кинеско-српског пријатељства. 

– Овај центар ће имати 32.000 квадрата, осам надземних и две подземне етаже. У приземљу ће се налазити вишенаменска дворана, различите учионице за промоцију кинеске културе и заједничка сала. На првом спрату ће бити изложбени простор, свечана сала и зелени плато. Од другог до последњег спрата биће одговарајући комплекси и канцеларијски простор. Архитектонско дело има карактеристични кинески пејзаж, сваки део грађевине мајсторски показује раскошност идеје – прецизирао је Ли Џиченг.