четвртак, 20. јул 2017.

Синиша Мали: Уређењем паркова, тргова и урбаних џепова Београд ће бити чистији и лепши

Градоначелник Београда Сииниша Мали присуствовао је данас завршној свечаности поводом 15. акције „За зеленији Београд“ која је уприличена у просторијама ЈКП „Зеленило Београд“. Он је том приликом доделио награде и захвалнице појединцима који су уређењем балкона, дворишта и зелених површина дали допринос здравијем, зеленијем и лепшем Београду.

Синиша Мали је рекао да је ове године комисија имала најтежи задатак јер је било више од 400 пријава, што показује да све већи број људи у Београду размишља о томе да град буде лепше и боље место за живот.

- Веома је лепо развијати свест о еколошком, зеленијем и чистијем граду, а учесници овог такмичења су управо свима нама пример да уз мало напора и пуно љубави нешто може да се промени. Град ће и даље уређивати паркове и тргове, а ове године нас очекују три велике инвестиције и то реконструкција Земунског, Пионирског и парка Ушће. Радићемо и мање паркове и урбане џепове, због чега ће град бити још лепши – истакао је градоначелник.

Према његовим речима, висеће саксије са цвећем ће бити постављене следеће седмице на Бранковом мосту, као и на путу од Аеродрома „Београд“ ка петљи „Ласта“.

Генерални директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић је рекао да све већи број награда из године у годину у акцији „За зеленији Београд“ показују да је брига о животној средини и зеленилу у тренду.

- Радује ме чињеница нашег оснивача да ће у наредним годинама више улагати у „Зеленило“, што је добробит за све нас – нагласио је Станојевић.

Циљ ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу код грађана, уз истовремену мотивацију да у позитивној конкуренцији, за избор најлепших простора унапреде стање свог непосредног окружења. Због све већег интересовања, од 2015. године, на иницијативу градоначелника Синише Малог, уместо досадашњих пет акција сада има седам категорија и то: најлепша зелена површина око стамбене зграде, најлепши балкон, најлепша зелена површина испред пословних објеката, најлепше школско двориште, најлеше зеленило око предшколске установе, најлепше уређено зеленило угоститељског објекта и најлепша окућница.

Догађају су присуствовали градски секретари и други представници Градске управе, председници градских општина и бројни грађани.