петак, 21. јул 2017.

Мали: Расписан конкурс за постављање станица за изнајмљивање бицикала

Град Београд расписао је данас jавни конкурс за избор корисника места за постављање станица за изнајмљивање бицикала на територији града Београда, а градоначелник Синиша Мали је рекао да је циљ градске власти да пешаци и бициклисти добију приоритет, због чега се активно ради на промени хијерархије у саобраћају.

Према условима конкурса, биће постављено минимум 750 бицикала на 150 станица широм града у периоду од шест година, а од укупно понуђеног броја бицикала, 20 одсто ће бити електрични.

Градоначелник је истакао да су бициклисти један од приоритета Градске управе, због чега је и предвиђено да ове и следеће године буде уређено 120 километара нових бициклистичких стаза.

Он је додао да Београд тренутно има 83 километра бициклистичких стаза, као и да су недавно почели радови на изградњи пешачко-бициклистичке стазе у Булевару Николе Тесле на Новом Београду, на деоници од Ушћа до хотела „Југославија”.

– Попут других великих градова света, и Београд ће имати станице за изнајмљивање јавних бицикала. Идеја нам је да популаризујемо тај вид превоза и да што више грађана на посао долази бициклом, уместо аутомобилом. Ту су и туристи, који ће лепоте нашег града моћи да упознају користећи јавне бицикле – навео је Мали.

Он је подсетио и да је ЈКП „Паркинг сервис” на неколико својих паркинга и у гаражама већ поставио бицикле које грађани могу да користе.

Конкурсом је предвиђено да станицу чини на одређен начин обележена и уређена површина са одређеним бројем елемената за контролисано преузимање и враћање бицикала, бицикли и информациони пано.

Саставни део станице су уређаји и инсталације са информатичким решењима, који омогућавају комуникацију са корисницима, а нарочито преузимање и враћање бицикала, готовинско плаћање, информацију о броју слободних бицикала путем интернета и идентификацију кварова, а може бити омогућена и регистрација корисника и читање платних и других картица.

Станица се напаја путем прикључка на енергетску мрежу или путем соларне енергије, а укупан капацитет станице мора бити минимум 10 места за паркирање која могу бити организована у једном или у два реда паркираних бицикала.

Конкурс предвиђа да понуђач обезбеди могућност бесплатног коришћења бицикала за кориснике у трајању од 30 минута за прву започету вожњу у току дана и да месечно обезбеди могућност додатног бесплатног коришћења бицикала за кориснике у трајању од пет часова (у којe се не рачуна 30 минута бесплатне вожње за прву започету вожњу сваког дана).

Текст јавног конкурса и пратећа документација могу се погледати на званичном сајту Града Београда www.beograd.rs у рубрици Градски огласи и на сајту Секретаријата за саобраћај www.bgsaobracaj.rs

Пријава на конкурс се врши на јединственом обрасцу који се може преузети на службеној интернет-страници Града Београда и сајту Секретаријата за саобраћај.

Пријаве на конкурс са потребним документима подносе се на писарници у згради Градске управе Града Београда у Улици 27. марта 43-45, радним данима од 8 до 15 часова, или поштом на исту адресу, у року од 30 дана од дана објављивања конкурса на званичној интернет-страници Града Београда www.beograd.rs

Последњи дан за подношење пријаве је 21. август 2017. године.

Све додатне информације могу се добити путем и-мејл адресе biciklizam@beograd.gov.rs.