петак, 21. јул 2017.

Гак: У корист родитеља решена 1.841 жалба за места у вртићима

Београдске предшколске установе позитивно су решиле 1.841 жалбу родитеља који нису добили место у државним вртићима на конкурсу. Ово је, након завршетка жалбеног поступка и у установи „11. април” на Новом Београду, коначна цифра одобрених примедби након чега ће започети и упис деце у београдске вртиће.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак изјавио је данас да је ово резултат напора свих укључених у систем предшколских установа у Београду, те да је задовољан што су директори реаговали на његов апел да се преиспитају капацитети свих вртића како би се родитељима изашло у сусрет.

– Најважнија ми је безбедност деце и где год смо утврдили да је могуће, проширили смо капацитете. Настављамо даље, али уз максималну одговорност према послу којим се бавимо – поручио је Гак.

Он је истакао да ће у септембру бити сигурно још места за малишане будући да ће се током лета родитељи који су конкурисали на више места одлучивати за вртиће, али ће бити завршена и адаптација неколико школа које ће своја врата отворити и за предшколску децу.

Како истиче, и сарадња са приватним вртићима дала је одличне резултате. Након овогодишњег конкурса, београдске предшколске установе су издале више од 2.000 одбијеница са којима родитељи могу да конкуришу у приватне вртиће за које град рефундира до 80 одсто трошкова од економске цене боравка деце.

– То је био начин да се помогне родитељима који су остали без места у државним вртићима и са овом праксом ћемо наставити док год има потребе – закључио је Гак.

Ове радне године Град Београд ће рефундирати део трошкова боравка за око 3.000 малишана. Укупно, субвенционише се боравак 9.941 детета у 167 приватних предшколских установа које су у систему града за субвенције.