петак, 21. јул 2017.

Мали и Ђијађун о кинеским инвестицијама у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Старом двору са гувернером провинције Џеђијанг у НР Кини Јуеном Ђијађуном, са којим је разговарао о успостављању јачих односа између те провинције и Града Београда, као и о кинеским инвестицијама у српској престоници.

– Ово је једна од најразвијенијих провинција у Кини, а нама је важно да добро сарађујемо са сваком провинцијом и са сваким градом, као што сарађујемо и са Пекингом и Шангајем. Искористио сам прилику да оснивача и председника Алибаба групе Џека Ма позовем у име председника Републике Србије Александра Вучића да дође у Београд, да подели са нама своја искуства, а било је речи и о оснивању дистрибутивног центра кинеске трговине, који би био регионални „hub” – рекао је Синиша Мали и додао да ће бити формирана радна група која ће се тиме бавити.

Он је додао да је било речи о сарадњи у области туризма, трговине, ИТ сектора и пољопривреде.

Саговорници су се сложили да је нарочито приметан бољитак у туристичкој сарадњи, поготово након укидања виза, те је договорено да се Град Београд представи на Сајму туризма у провинцији  Џеђијанг.

Београда је гостима из Кине представио развојне потенцијале и пројекте града и истакао да у том смислу већ постоји одлична сарадња са инвеститорима и компанијама из те земље.

Мали је закључио да односи између Републике Србије и НР Кине никада нису били бољи, као и да постоји редовна и континуирана комуникација између државника две земље.