петак, 21. јул 2017.

Нови инвестициони пројекти подижу животни стандард грађана

Србија је реафирмисала своју међународну позицију на основу политичке и макроекономске стабилности, а Град Београд следи политику Владе Србије и председника Александра Вучића и операционализује све повољности те позиције. Пример за то јесте и актуелна посета кинеске делегације Београду, са којом се разговарало о ИТ сектору, унапређивању туризма и трговинске сарадње, рекао је помоћник градоначелника Борко Милосављевић.

Он је, гостујући на Студију Б, подсетио да град има намеру да проактивном политиком и међународном сарадњом реализује бројне пројекте које има. Србија је потписница споразума о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, али и са Турском и земљама региона, те имамо и преференцијални статус трговања са земљама ЕУ и САД. Истовремено, наша земља је потписница и стратешких партнерства са Кином и Уједињеним Арапским Емиратима, подсетио је помоћних градоначелника.

– Када се све то стави на сто, тржиште је огромно. То је управо наш адут у свим преговорима. Град нуди слободне зоне инвеститорима да граде нове капацитете и фабрике, а ми повећавамо стопу запослености, БДП и извоз. Крајња истанца јесте повећање животног стандарда наших грађана – навео је Милосављевић. 

На свим манифестацијама, где се Београд представио у свету, први дан је посвећен бизнис форуму, а тада се користи прилика да се представе пословни потенцијали и портфолио инфраструктурних пројеката вредних више од десет милијарди евра. У делегацијама су и највећи привредници из Београда, који могу да направе добре привредне аранжмане.

– Највећу пажњу финансијера и конструкторских компанија изазивају инфраструктурни пројекти, међу којима предњаче „Београд на води”, метро и топлодалековод, али и остали путни, саобраћајни, комунални и енергетски пројекти – истакао је Милосављевић и додао да је најважније то да пројекти подижу инвестициону вредност, грађевинску оперативу и свеукупну привредну акитивност у Београду. 

Подсећајући да је делагација Београда крајем маја боравила у Москви, Милосављевић је нагласио да је посебно интересовање руске стране било везано за питање изградње београдског метроа. 

– Комуникација се наставља и даље, а с обзиром на то да смо поставили рок за изградњу прве линије метроа за другу половину 2019. године, сматрам да имамо довољно простора да разговарамо о свим питањима. Тражимо најбољег партнера за све наше пројекте и наша политика је да транспарентним и конкурентним приступом добијемо најповољније понуде. Сви наши пројекти су развојни и они ће у року од три до пет година у потпуности решити капацитет и пропулзивност нашег града – казао је помоћник градоначелника. 

Он је посебно истакао улогу београдског метроа као развојног пројекта чији су домети много већи од оних на које се обично прво помисли. 

– Где год да прође линија метроа, земљиште драстично добија на вредности. Макишко поље, Ада Хуја и неке друге тачке циљано су одабране, како бисмо што боље покрили делове града у којима очекујемо појачани развој – казао је Милосављевић. 

Помоћник градоначелника је подсетио да се током новембра очекује посета Аргентини, организовање Дана Пекинга у Београду, потписивање сарадње са Сеулом. Он је изразио наду да ће свеукупном развоју Београда умногоме допринети туристички развој града, у чему ће од великог значаја бити и успостављање директне авио-линије Београд –Пекинг.

– Надамо се да ће кинески туристи предњачити у посетама Београду. Припремили смо занимљиве промотивне материјале и спотове, где се потенцијалним туристима обраћају Новак Ђоковић и Бата Живојиновић, таргетирајући све генерације, од оних који памте југословенски филм до новијих генерација које се везују за нашег тенисера. Београд као туристичка дестинација има много тога да понуди – закључио је Борко Милосављевић.