петак, 21. јул 2017.

Резултати пројекта „Социјално укључивање осетљивих група кроз стицање ИТ вештина”

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић и подсекретарка за социјалну заштиту Јасмина Ивановић представили су данас у Старом двору резултате пројекта „Социјално укључивање осетљивих група кроз стицање ИТ вештина”. 

Петронијевић је истакао да се у последње три и по године у Граду Београду пуно радило на запошљавању теже запошљивих група, а да је обуку ИТ вештина прошло 96 особа са инвалидитетом. 

– Планирано је да обуком буде обухваћено 40 лица, али због великог интересовања проширили смо капацитете  – истакао је Петронијевић и подсетио да је у овом тренутку у Београду мање од 100.000 људи без посла, што је најбољи резултат у последњих 10 година. 

– Све више младих људи се у Београду запошљава и остаје у својој земљи, посебно када је реч о ИТ сектору. Научно-технолошки парк на Звездари је пре мање од две године био град духова, а данас у њему послују 54 компаније – подсетио је Петронијевић. 

Он је додао да Град Београд и Република Србија имају више мера које подстичу запошљавање теже запошљивих група, као и да су се ти људи после обуке показали као поуздани радници. Петронијевић је најавио интензивнију сарадњу са приватним и невладиним сектором, као и са особама са инвалидитетом, како би се, како је рекао, спознале њихове потребе. 

– Крајњи циљ овог пројекта је да се покрене ИТ едукативни центар за особе са инвалидитетом у коме ће те особе моћи да се обучавају, да раде за друга предузећа и шире свој посао, али и да са својим знањем и вештинама праве нова радна места  – најавио је Петронијевић и захвалио иницијаторима и предавачима који су спровели програм обуке, невладином сектору, ресорном министарству и Националној служби за запошљавање. 

Ресорни подсекретар Јасмина Ивановић подсетила је да је Град Београд прошле године формирао Савет за унапређење положаја особа са инвалидитетом. То је, како је прецизирала, политичко-саветодавно тело при Кабинету градоначелника које помаже тим особама у остваривању њихових циљева. Она је истакла да су у том савету градски већници, секретари, али и представници особа са инвалидитетом, као и да поред тог, на нивоу града функционише и Савет за права детета, који се бави унапређењем положаја деце са сметњама у развоју.  

– Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту су оснивачи неколико установа социјалне заштите у којима различитим мерама и програмима унапређујемо положај особа са инвалидитетом, међу којима је и 14 дневних боравака које користе, деца, млади и старије особе са инвалидитетом. С друге стране, град и секретаријат организују услугу „Помоћ у кући”, која је намењена и особама са инвалидитетом, као и услугу „Персоналне асистенције”, која је прошле године, први пут у историји, покренута у српској престоници и коју у овом тренутку користи 50 особа  – указала је  Јасмина Ивановић. 

Догађају је присуствовала помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, која је најавила и даљу финансијску подршку у спровођењу овог пројекта и унапређењу положаја особа са инвалидитетом. Такође, присутнима су се обратили и директор Градског центра за социјално предузетништво Београда Миодраг Пешић и директор Центра за ИТ едукацију Светислав Симић.