недеља, 23. јул 2017.

Горан Весић: За реконструкцију Скадарлије биће утрошено 14,2 милиона динара

Градски менаџер Горан Весић изјавио је за данашњу „Политику” да је обнова Скадарлијске чесме тек почетак велике обнове те боемске четврти, а која ће уследити када утихне летња туристичка сезона. 

– Гости у Скадарлију највише долазе у току лета, али их има и током целе године. Изашли смо у сусрет власницима ресторана, па ће реконструкција бити настављена у септембру. Тада ће се мењати оштећена калдрма, али и комплетна инсталација, водоводне и канализационе цеви. Поправљаћемо мобилијар – прецизирао је градски менаџер. 

Он је у обиласку Скадарлије са екипом „Политике” истакао да ће за неимаре велики залогај бити обнова оронулих фасада, које ће се радити одједном.

У центру Београда, према његовим речима, не може да се развија индустрија, па су зато туризам и услужне делатности наши адути. Весић је додао да су Калемегдан, Храм Светог Саве и Скадарлија туристички најпосећенија места у Београду, због чега ће им се у будућности посветити више пажње. 

– Комисија, на чијем сам челу, дефинисаће туристичке зоне и туристичке локације, а једна од најважнијих нам је Скадарска улица. Ту ћемо прописати правила која ће се разликовати у односу на друге делове града. Знаће се тачно врста музике која је овде добродошла, мобилијар, ограде ресторана...Биће одређено и какви садржаји су погодни. Неће бити  ноћних клубова, за њих има места у другим деловима града. Они овде не припадају – навео је Весић и истакао да није идеја да се униформише Скадарлија, већ да се очува традиција и добро познат дух ове улице. 

Градски менаџер је прецизирао да укупна вредност радова у Скадарлији износи 14, 2 милиона динара. Од тог новца, 10 милиона је обезбедило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, док 4,2 милиона издваја Град Београд. 

Он је најавио да ће калдрмисање и зонирање туристичких зона бити завршено до краја године, али и додао да је за потпуно обнављање боемске четврти потребно неколико година.