среда, 2. август 2017.

Весић: Наставак акције постављања сензора за решавање проблема паркинг места

Градски менаџар Горан Весић, председник општине Врачар Милан Недељковић и директор „Паркинг сервиса” Андрија Чупковић присуствовали су данас почетку радова на другој фази постављања сензора који омогућавају возачима брже и лакше проналажење места за паркирање. 

Весић је истакао да ће у другој фази на Врачару бити постављено нових 630 паркинг сензора, уз подсећање да је прошле године у првј фази постављено 800 сензора и 40 информационих табли на истој општини. 

– Паркинг сензори, који се налазе на обележеним местима за паркирање, дају информације колико је слободних места, а возачи имају на увид да ли у неку улицу треба да скрену или не, у зависности од те чињенице. Овакав систем нема пуно градова у Европи, због чега смо поносни, и што Врачар заслужује – објаснио је градски менаџер. 

Он је прецизирао да ће се у другој фази постављати сензори у рејону Крунске, Београдске, Булевара краља Александра и Баба Вишњине, односно Голсфордијеве улице, што ће грађанима овог дела Врачара омогућити већи комфор приликом паркирања.

Према проценама Секретаријата за саобраћај, возачи у Београду у просеку изгубе око 40 минута у потрази за паркинг местом. На овај начин се смањује та минутажа, као и емисија штетних гасова, указао је Весић. 

– Ово је веома важна активност, јер у центру града постоји недостатак паркинг места. Добили смо грађевинску дозволу за гаражу на Студентском тргу, која ће имати скоро 900 паркинг места, и пред добијањем смо грађевинске дозволе за гаражу у Кнеза Милоша. На самом Врачару је отворена гаража у Баба Вишњиној, док се у оквиру треће фазе реконсртрукције Каленић пијаце, која креће наредне године, биће подигнута гаража за око 200 аутомобила – најавио је градски менаџер и додао да је у плану изградња гараже и у Скерлићевој улици, поред Храма Светог Саве , где се тренутно реконструише Улица Боре Станковића. 

Он је најавио да ће се постављање сензора за паркирање наставити и наредне године изван Врачара. Показало се да део Дорћола, у делу од Цара Душана, Страхињића бана и до Француске улице има потребу за оваквим видом услуге, закључио је Весић. 

Недељковић је подсетио да та општина има велики проблем са паркирањем, али да ће ова технологија омогућити да се преко информационе табле види да ли у некој улици има места. 

– Изградњом нових гаража испод Каленић пијаце и у Скерлићевој улици, код Београдског драмског позоришта, омогућићемо житељима и људима који овде раде већи комфор око паркирања – истакао је Недељковић и подсетио да је то било и предизборно обећање да сви грађани који су везани за Врачар морају да имају паркинг место. 

Нових 630 паркинг сензора биће уграђени у наредних 10 дана. Сензор који је утиснут у асфалт шаље поруку до информационе табле која се налази на раскрници и омогућава возачима да виде да ли има или нема места у појединој улици. 

Из „Паркинг сервиса” моле грађане за разумевање јер ће у том периоду доћи до премештања возила са једног места на друго ради несметаног обављања посла.