четвртак, 10. август 2017.

Уместо нелегалних објеката, урбани простор

Главни градски урбаниста присуствовао је данас уклањању нелегалних објеката на углу Цвијићеве и Улице деспота Стефана, са циљем да се јавна површина приведе својој намени и на том месту направи још један урбани џеп. Почетку уклањања објеката присуствовао је и члан Општинског већа Палилуле Дејан Срејић.

– Веома је важно да јавне површине које су деведесетих година окупиране нелегалном градњом и дивљим објектима коначно приведемо намени и да са њих уклонимо ово ругло. Оно већ деценијама заузима место паркићима, игралиштима за децу, клупама за старије, зеленилу и свему ономо што је неопходно да се нађе на јавној површини – рекао је Фолић.

Он је додао да су Општина Палилула и њен председник Александар Јовичић међу првима препознали жељу Града Београда да се јавне површине очисте и коначно врате свим суграђанима, истакавши да је на овој општини већ уклоњено више од 40 дивљих објеката.  

– Ту превенствено говорим о Рузвелтовој и Улици Мије Ковачевића, које се тренутно реконструишу, и ред је да те јавне површине, тротоари и урбани џепови буду такође очишћени и да се ту нађу садржаји који су неопходни свим грађанима, а не повлашћеним појединцима, како је то био случај када неко сагради дивљи објекат на јавној површини – нагласио је градски урбаниста.

Он је подсетио да је овакав тренд и на општинама Врачар и Савки венац и додао да је недавно срушена једна апотека, која се налазила усред Карађорђевог парка, на углу Пастерове и Булевара ослобођења.

–  Уклоњен је и низ објеката који су се налазили на углу Бирчанинове и Булевара ослобођења. Реконструкцијом ове улице која је у току добићемо просторе који ће бити враћени суграђанима. Већ је направљена једна чесма која се налази у Пастеровој улици на месту где се раније налазио нелегални објекат. Такође је у току уклањање дивљих објеката око Каленић пијаце и ја могу да кажем да је то данас постао тренд у Београду – рекао је Фолић.

Према његовим речима, биће реконструисана и фасада стамбене зграде из двадесетих година прошлог века која ће се наслањати на будући урбани џеп на углу Цвијићеве и Улице деспота Стефана.

– Ова зграда је једна од најлепших у Београду и она се готово не види управо због ових дивљих објеката. Ми смо кроз цео програм реконструкције фасада у којем је град ове године планирао да среди скоро 200 фасада, а добар део је већ завршен, планирали да у идућем циклусу следеће године ова зграда буде прва и да обележи почетак обнове фасада на општини Палилула. Тако ће бити и са реконструисаним улицама јер са њиховом обновом паралелно иде и сређивање фасада – рекао је Фолић.