петак, 11. август 2017.

Младеновић: Долазак Робне куће „Икеа” позитиван знак новим инвеститорима

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је гостујући на телевизији „Хепи” да је долазак Робне куће „Икеа” у Београд веома важан како за наставак инвестиционог „бума” у престоници тако и за даљи развој дела Београда на којем се комплекс шведске компаније налази. 

Младеновић је истакао да је имао задовољство да присуствује и полагању камена темељца у априлу прошле године. Тада смо стајали на обичној ливади у Бубањ потоку, рекао је заменик градоначелника, било је лоше време и није деловало да ће тај део града изгледати као данас. 

– Ми у Граду Београду смо изузетно задовољни, пуно тога је урађено од краја 2013. и почетка 2014. године и долазак светски познатог бренда је последица тог рада. Заједно са људима из „Икее” радили смо на превазилажењу бирократских проблема, који су у то време били много компликованији и обимнији него данас. „Икеа” је 1990. године била надомак отварања робне куће на простору бивше Југославије, али је распад СФРЈ све то спречио, док после 2000. године важност доласка „Икее” није схваћена на прави начин. „Икеа” постоји у 49 земаља, 400 робних кућа је отворено широм света и она је симбол развоја, напретка и стабилности једне земље – рекао је Младеновић. 

Према његовим речима, од 70 милиона евра уложених у овај пројекат, 10 милиона је инвестирано у инфраструктуру, иако је било предвиђено само шест.

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда потписала је споразум према којем ће изграђена инфраструктура бити власништво града, док ће инвеститор плаћати мање на име доприноса. Београд је добио преко два километра саобраћајница, исто толико јавне расвете, пет километара водоводне и канализационе мреже, уређена су два водотока на том простору, три кружна тока, један мост, постављена је бустер водоводна станица, па је напајање водом стигло до Болеча. Припојили смо део Гроцке на магистрални водовод Макиш-Младеновац, а током наредних месеци очекујемо да на исти припојимо још неколико насеља – додао је заменик градоначелника. 

Он је подсетио да је читав простор на којем се налази робна кућа оживео, да је измештена наплатна рампа Бубањ поток, што је према досадашњим искуствима одличан потез јер су гужве готово нестале. 

– Цео комплекс робне куће је уређен изузетно квалитетно и због тога очекујемо долазак нових инвеститора. Очекује се преко 2,5 милиона посетилаца у наредних годину дана, а „Икеа” је запослила близу 400 људи. Постоје назнаке да ће на том простору „Икеа” наставити да инвестира и да ускоро можемо да очекујемо додатне садржаје. Из „Икее” је најављена изградња још једне робне куће у Београду, на улазу са „војвођанске стране” и надам се да ћемо у блиској будућности добити још једну у околини Ниша – рекао је Младеновић. 

Све ово је знак да је Србија сигурна земља за инвеститоре, навео је заменик градоначелника, а још један доказ за то је постојање више од 1.000 градилишта на територији Београда. 

– Улаже се у изградњу стамбених комплекса, тржних центара, фабрика, односно производних погона. Долазак нових инвеститора за Београђане значи више новца за инфраструктуру – поправке улица које нису сређиване 30 година, радове на гаражама, водовод и канализацију. Мора се истаћи да је председник Србије Александар Вучић својим залагањем и ауторитетом помогао реализацију читавог пројекта – закључио је Младеновић.