субота, 12. август 2017.

Палилулска пијаца као у Барселони и Мадриду

Дуго најављивана реконструкција Палилулске пијаце почеће у септембру, а када буде завршена, подсећаће на тржнице у великим европским метрополама, открива за „Блиц” градски урбаниста Милутин Фолић.  

Оно што ће ову пијацу разликовати од других јесте то што ће бити покривена, те временски услови неће реметити куповину грађанима. Она ће добити максималну функционалност, али и атрактиван и модеран изглед.  

– Радови на Каленић пијаци и у њеној околини увелико трају, а у септембру је планиран почетак реконструкције Палилулске пијаце. Она ће бити изграђена према урбанистичком пројекту архитектонског тима „Геоинка”, који је за узор узео најбоље примере пијаца из Европе, од Копенхагена, Барселоне до Мадрида. Палилулска пијаца биће погодна за коришћење и лети и зими јер ће бити покривена и заштићена од временских утицаја. Зими јој неће сметати ни мразеви ни падавине, а лети врућине јер ће бити климатизована – објаснио је Фолић.  

Пијаца ће према пројекту имати четири нивоа, два под земљом у односу на Улицу Илије Гарашанина, док ће из Улице 27. марта први ниво (сутерен) бити на отвореном и ту ће се налазити велики супермаркет. Поред супермаркета, на истом нивоу биће смештен и магацински простор са хладњачама, простор за паковање робе, као и онај за припрему производа. На нивоу испод, који ће бити под земљом, налазиће се паркиралиште за посетиоце са чак 100 паркинг места.  

Пијачни плато биће смештен у нивоу приземља, а уместо класичних тезги биће смештени модерни модуларни боксеви од монтажних елемената. Покретним степеницама ће се затим долазити до последњег нивоа, где ће се налазити галерија са канцеларијским простором, додатни део намењен продаји сувенира, антиквитета, као и кафе-ресторан у којем ће посетиоци пијаце моћи да дегустирају храну и пиће из саме понуде ове зелене тржнице. Постојаће веза и између самопослуге и пијаце, такође у виду покретних степеница, што ће додатно олакшати кретање старијим особама. 

Последњи рок за завршетак радова је септембар 2018. године, односно 12 месеци од почетка радова. Тада би Палилулска пијаца требало да прими прве муштерије.