субота, 12. август 2017.

Горан Весић посетио малог Фархада Нурија, хуманог уметника из Центра за азил

Градски менаџер Горан Весић посетио је данас десетогодишњег Фархада Нурија, дечака из Авганистана, који је од својих радова направио изложбу и сав прикупљени новац одлучио да донира за лечење седмогодишњег Немање Дамчевића. 

Весић је у Центру за азил, у друштву комесара за избеглице Владимира Цуцића и певачице Светлане Ражнатовић, нагласио да је диван гест малог Фархада нешто на шта нико не може да остане нем, као и да је у име Скупштине града дошао да му захвали на томе што је урадио.

Београђанин се ретко постаје рођењем. Београђанин се постаје духом који носите у себи. Београђанин си ако волиш, чуваш и поштујеш свој град. Београђанин си ако волиш друге људе и ако си солидаран са другима. Мали Фархад Нури, који је из Авганистана, заједно са својом поридицом нашао је свој привремени мир овде у Београду, а својим гестом је постао Београђанин. Он је одлучио да организује изложбу, како би зарађени новац поклонио за лечење једног другог Београђанина који води битку за живот – рекао је Весић. 

Мали Фахрад има 10 година, навео је градски менаџер, али након свега што је у животу прошао, он је одрастао. 

–  Као што је Србија примила њега и његову породицу, као и многе друге мигранте, пруживши им сигурност и поштовање, тако је и он одлучио да помогне другом дечаку из Србије који је у невољи. Дошао сам да му захвалим у име Скупштине града, да му кажем да је постао Београђанин и да Србија жели да прими њега и његову породицу. Србија је током 90-их година примила готово милион избеглица из бивше СФРЈ, пре тога је такође прихватила оне који су побегли од усташа и нациста у Другом светском рату, а исто тако је примила током мигрантске кризе више од милион избеглица у транзиту – истакао је градски менаџер. 

Он је изразио наду да ће Фархад и њеогов породица остати у Београду и да ће он једног дана постати велики уметник и планетарно познат, а да ћемо имати част да кажемо да је он српски уметник авганистанског порекла. 

– Хвала Фахраду и његовој породици. То што је учинио је диван гест на који не можемо да останемо неми. Желимо да покажемо да људи који дођу издалека могу да постану део наше заједнице и да покажу да припадају овде – додао је Весић, који је од малог Фархада купио две слике по цени од шест хиљада динара. 

Градски менаџер је од Фархада добио слику Новака Ђоковића, а уједно обећао младом уметнику да ће га у септембру упознати са Ђоковићем и да ће Фахрад имати прилику да му лично преда слику јер му је то велика жеља.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је да је некада довољно да нас мала деца науче нечему у животу.  

– Желим да му захвалим на овој лекцији, нарочито због људи у Србији који понекад нису спремни да те лекције прихвате – рекао је Цуцић. 

Светлана Ражнатовић је истакла да јој је част да упозна овако младог и хуманог уметника. 

– Ова прича ме разнежила, јер је један мали дечак очигледно преко ноћи сазрео и схватио шта значи бити хуман. За њега Србија није туђа земља, већ његова друга домовина. Човек не може да остане имун на такву причу и такав гест. Одушевљена сам његовим талентом – рекла је Светлана Ражнатовић. 

Фахрад је Светлани Ражнатовић поклонио портрет певачице Адел и обећао да ће насликати њен портрет.

Немањи је након операције тумора на мозгу потребан новац за терапију. Хуманитарни рачуни отворени су код Комерцијалне банке:

–  динарски 205-9011007127981-39, корисник рачуна Немање Дамчевића – Сандра Дамчевић

–  девизни за уплате из иностранства РС 35205903102407124975 Сандра Дамчевић, корисник рачуна Немања Дамчевић.

Фото: Беоинфо/Вечерње Новости